Termoterapia

0
502

termoterapieTermoterapia se bazează pe folosirea temperaturii în ameliorarea unor afecţiuni.

Tratamentul de specialitate se realizează cu ajutorul unor aparate care cresc temperatura corpului în zonele afectate, având rolul de vasodilatator, crescând cantitatea de oxigen transportată în ţesuturi şi grăbind metabolismul celular.

Este vorba de înfăşurarea în termocuvertă, care are acţiunea unei saune locale, temperatura putând ajunge pânâ la 70 de grade Celsius. Aceasta are ca efect transpiraţia abundentă dar şi arderea foarte rapidă a grăsimilor. Termoterapia nu ajută numai la arderea grăsimilor şi implicit, la scăderea în greutate. Ea mai are şi alte efecte pozitive asupra organismului: îmbunătăţirea circulaţiei sanguine, revitalizarea pielii prin eliminarea aspectului de “coajă de portocală”, ameliorarea vergeturilor, reducerea procesului de retenţie a lichidelor, detoxifierea organismului etc. Acest tratament nu se recomandă însă, femeilor însărcinate, persoanelor cu boli dermatologice sau celor care suferă de varice.

Pe principiile termoterapiei se bazează şi tratamentul cu împachetări. Singurele zone ce trebuie protejate sunt ochii. De asemenea, nu trebuie să se facă treceri bruşte de temperatură imediat după tratament. Pentru împachetări avem nevoie de următoarea “rechizită”: un cearşaf, o pătură, o folie din plastic (pentru a proteja patul) şi preparatele din plante (infuzie din flori de fân, eucalipt, muşeţel sau coada şoricelului). Tratamentul se va desfăşura astfel: se aşează pe pat folia de plastic, pătura şi apoi cearşaful înmuiat în infuzia caldă de plante şi stors uşor. Pacientul se înfăşoară cu cearşaful şi apoi cu pătura, după care se acoperă bine până la nivelul gâtului. Va sta aşa timp de 40 – 50 de minute. Se repetă procedeul înmuind cearşaful în infuzia rece. Atenţie, însă: pacientul nu trebuie expus la frig în timpul schimbării cearşafului! După acest tratament şi îndepărtarea lucrurilor umede, se mai stă aproximativ o jumătate de oră în pat, bine acoperit. Împachetările calde, până la 50 de grade Celsius, sînt recomandate ca tratament complementar pentru colici abdominale şi biliare, afecţiuni ale ficatului şi inflamaţii ale vezicii urinare. Chiar dacă împachetările calde sînt cele mai cunoscute, şi cele reci sînt la fel de folosite şi de eficiente. Acestea se recomandă în tratarea tulburărilor digestive (se aplică o bucată de pânză înmuiată în apă rece pe piele, se acoperă cu un material impermeabil şi se înveleşte bine cu o pătură), scăderea febrei (prin împachetarea cu o bucată de pânză înmuiată în apă rece sau şosete umede reci) etc.

Pentru ca efectul împachetărilor să fie mai îndelungat se pot folosi si ingrediente ca: nămol, argilă, mâl sau turbă. Acestea sunt bune conductoare de căldură.

Revista ”Farmacia ta”, martie 2006

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here