Testamentul lui Theodore Roosevelt

0
148

theodore-rooseveltÎn urma asasinării lui McKinley, succesorul său, Theodore Roosevelt, a început să poarte o armă asupra să cu ocazia apariţiilor publice, pentru că, după cum îi plăcea să spună, “să am o şansă de a împuşca asasinul înainte ca el să mă împuşte pe mine”. Un comportament deloc surprinzător din partea primului preşedinte-cowboy al Americii.

În tinereţe, Roosevelt se angajase cowboy la o fermă din teritoriul Dakota, adunând vitele, făcând drumeţii, vânând şi pescuind în sălbăticie. El plecase în vest la 26 de ani pentru a-şi domoli durerea pricinuită de moartea – în aceeaşi zi a anului 1884 – atât a soţiei sale, Alice Hathaway Lee, cât şi mamei sale, Martha Bullock Roosevelt. Vreme de doi ani el a dus viaţă trudnică, în aer liber, a unui cowboy, căpătând o dragoste pentru natură ce avea să-l împingă, odată ajuns preşedinte, să creeze primul parc naţional al Americii, Yellowstone.

Pe vremea când era fermier, el s-a aventurat într-o afacere cu vite ce i-a produs o pagubă de 50.000 de dolari, însă chiar şi pe atunci, Teddy Roosevelt era suficient de bogat pentru a accepta pierderea. Născut în New York, în cea mai bogată familie de care se bucurase vreun preşedinte american până la el, tânărul Roosevelt a avut profesori particulari, împărţindu-şi verile între casa de vacanţă a părinţilor săi din munţii Adirondack şi proprietatea lor din Oyster Bay, Long Island.

Pe când se afla la Harvard, tatăl sau a murit.

Tânărul Roosevelt a moştenit 125.000 de dolari. El a folosit aceşti bani pentru a achiziţiona – contra sumei de 30.000 de dolari – 155 de acri de teren cu o privelişte încântătoare pe vârful unei coline din Oyster Bay. A construit o casă grandioasă cu 23 de camere pentru el şi soţia să, ce avea să moară în mai puţin de patru ani. Reputaţia dobândită în războiul hispano-american a dus la alegerea să ca guvernator al statului New York, în 1898. Doi ani mai târziu, el ajunsese vicepreşedintele lui McKinley. În vârstă de numai 42 de ani în momentul asasinării lui McKinley, Roosevelt a devenit cel mai tânăr preşedinte de până atunci.

Deja recăsătorit – cu înstărita sa prietenă din copilărie, Edith Kermit Carow, Roosevelt a populat Casă Albă cu patru băieţi şi o faţă din a doua sa căsătorie şi cu o fiică, Alice, din prima. Evenimentele mondene organizate de prima doamnă erau mai frecvente, dacă nu chiar mai extravagante decât cele din vremea lui Dolley Madison. Nici una din predecesoarele sale nu a organizat mai multe petreceri la Casa Albă.

Preşedintele Theodore Roosevelt, care-şi exprimă politică externă prin aforismul:

“Să vorbeşti blând şi să ai la tine o bâtă groasă

El a câştigat un premiu Nobel pentru pace pentru oprirea războiului dintre Rusia şi Japonia; şi-a aflat sfârşitul într-o manieră bruscă şi neaşteptată; el mai fusese pus de câteva ori faţă în faţă cu moartea: ca îmblânzitor de cai, el a fost rănit în luptă; că preşedinte, trăsura în care se afla s-a ciocnit cu un tramvai. El a fost azvârlit 12 metri prin aer. Ca fost preşedinte, a fost împuşcat în piept; a fost salvat de tocul metalic al ochelarilor pe care îl avea în buzunarul de la piept (glonţul, intrat pe o distanţă de 8 centimetri, nu i-a fost scos niciodată).

El a supravieţuit tuturor acestor incidente.

Însă pe când se află în America de Sud, ca explorator, la cinci ani după părăsirea funcţiei supreme, Roosevelt a suferit un abces la un picior;  l-a lăsat infirm şi i-a distrus sănătatea. În plus, el suferea de un reumatism inflamator şi de o mastoidită acută, care i-a provocat surzenia.

Cu toate acestea, evenimentul singular care l-a lovit cel mai puternic pe bătrânul fost preşedinte a fost vestea, primită în luna iulie a anului 1918.

Atunci, unul dintre fii săi a murit, prăbuşindu-se cu avionul. Şase luni mai târziu, pe data de 5 ianuarie 1919, Roosevelt – bolnav, deprimat, dar nu vizibil în pragul morţii – s-a urcat în pat în casa sa de la Sagamore Hill; apoi i-a adresat majordomului său, John Amos, rugămintea obişnuită din fiecare seară: “Stinge lumina, te rog”. În timpul nopţii, Amos a observat că respiraţia lui Roosevelt se răreşte şi slăbeşte, astfel că a chemat o asistentă. Până la sosirea ajutorului, respiraţia lui Roosevelt încetase complet. Nu s-a făcut o autopsie, însă cauza morţii a fost declarată oficial a fi o embolie coronariană.

Un testament modern

Cu şapte ani mai devreme, Roosevelt îşi scrisese testamentul. Între timp, averea sa crescuse la 811.000 de dolari, cea mai mare a unui preşedinte de până atunci. El a lăsat totul copiilor săi. Fosta prima doamnă era numită principala beneficiară, iar în urma morţii sale proprietatea urma să fie lăsată descendenţilor săi. Însă, pentru un om atât de pitoresc şi de aventurier ca Roosevelt, el a lăsat un testament banal, cu adevărat “modern”.

În testamentul lui Roosevelt, copii devin “articole”, iar cel din spatele documentului este cunoscut sub denumirea de “testator”. De asemenea, începând cu Roosevelt, un testament prezidenţial nu mai este “semnat”. El este “subscris, parafat, publicat, recunoscut şi declarat de testator”.

Data semnării testamentului– 13 decembrie 1912

Valoarea averii – 811 000 de dolari

Locul de odihnă – Cimitirul Young’s Memorial, Oyster Bay, New York

Salariul prezidențial – 50.000 de dolari

Sursa istoriesicultura.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here