Tetraevangheliar din secolul XI, la dimensiuni de milimtru

0
199

Tetraevangheliar-995Vizitatorii care trec pragul Muzeului “Vasile Pogor”, din Iaşi, pot vedea o carte rară, care datează din secolul al XI-lea.

Directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi, Dan Lungu, a declarat că volumul expus la Casa Pogor este un Tetraevangheliar grecesc, cu notaţie ecfonetică, de secol al XI-lea.

Manuscrisul, cu dimensiunile 345 milimetri pe 245 milimetri, este scris pe pergament (vellum), cu cerneală ferogalică, bogat ornamentat cu iniţiale, cu motive florale, viniete şi frontispicii în culori de roşu, albastru ultra-marin, verde, protejate cu peliculă preparată din albuş de ou şi aur coloidal, legat cu coperte din lemn învelite în piele naturală.

“Tetraevangheliarul se compune din patru secţiuni, cu text pe două coloane. Prima conţine pasajele ce se citesc la oficiile liturgice specifice unor sărbători cu dată schimbătoare ale anului, iar a doua secţiune are grupate cele 11 Evanghelii ale Învierii. A treia secţiune cuprinde pericopele (pasajele) ce se rostesc la oficiile liturgice specifice sărbătorilor fixe. A patra secţiune cuprinde aşa numitele ‘Evanghelii deobşte, de toată trebuinţa la zilele sfinţilor care nu au Evanghelii, la Sfântul Maslu, la cununie, la mort’, precum şi Pascalia (calculul datei Paştelui) şi rânduiala citirii Evangheliilor în cursul anului bisericesc. Ultimele file ale manuscrisului sunt adăugate mult mai târziu, probabil în sec. XVI-XVII, iar la fila 320 prezintă o însemnare scrisă ulterior, probabil chiar de către proprietar: ‘A smeritului şi păcătosului Nicolaou Vizyisiou'”, a explicat directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi.

Potrivit acestuia, starea de conservare a Tetraevangheliarului este foarte bună, fiind restaurat în anul 2001. Cartea poate fi expusă doar pe o perioadă scurtă de timp, în condiţii de microclimat propice, relatează Agerpres.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here