TEZAURUL DACIC recuperat de la „căutătorii de comori”, la Muzeul Național de Istorie

0
702

moneda

Muzeul Național de Istorie a României va expune cele 49 monede din argint (drahme) dacice de tip Koson, recuperate din Statele Unite ale Americii în luna iunie 2013, împreună cu lotul de cinci monede dacice din aur şi a 14 podoabe dacice din argint, părţi ale unor tezaure mai mari, recuperate din Germania în luna iulie, informează un comunicat de presă.

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]Micro-expoziția va fi expusă în perioada 14 august – 14 noiembrie 2013, la sediul Muzeul Național de Istorie, pe coridorul care duce spre expoziția permanentă a Tezaurului Istoric și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00-18.00.

Koson, urmaşul lui Burebista

Potrivit Muzeului Național de Istorie, cele 49 monede din argint (drahme) dacice de tip Koson fac parte din singura emisiune dacică de argint, purtând pe revers o legendă scrisă cu litere greceşti, menționând numele suveranului care a ordonat baterea lor – KOSON.

Acestea au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia în jurul anilor 44-29 a. C. Dintre cele 49 de piese recuperate, 30 aparțin tipului monetar „clasic”, care reia reprezentările și legendele de pe staterii de aur ai suveranului Koson, unul dintre urmașii lui Burebista. Celelalte 19 drahme de argint aparțin tipului monetar cu legenda KOSON DROYEIS, scrisă cu caractere grecești, imitând reprezentările de pe tetradrahmele de tip Macedonia I.

Cele cinci monede dacice din aur recuperate din Germania în luna iulie 2013 sunt stateri emişi de regele Koson (cca 44 – 29 a. C.). Dintre acestea, două aparţin variantei cu monogramă pe revers, iar celelalte trei fac parte din varianta fără monogramă.

Tezaur scos ilegal din ţară

Fragmentul de tezaur de 14 podoabe dacice din argint, databile în secolul I a. C. – I p. C., conţine o brăţară simplă, decorată cu capete stilizate de şerpi, brățări cu capetele răsucite, pandantive, cercei şi verigi cu capetele răsucite.

Monede şi Podoabe dacice, foarte rare, au fost descoperite și sustrase ilegal de „căutătorii de comori” cu ajutorul dispozitivelor de detecție a metalelor şi săpături în zona Sarmizegetusei Regia şi după ce au fost scoase în mod clandestin din România, au fost vândute pe piaţa internaţională numismatică din Europa şi Statele Unite.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here