Tezaurul Dacic de la Mădăraș și Fibula de la Suseni, prezentate de 1 Decembrie

0
352

Tezaurul DacicDouă dintre cele mai importante comori arheologice pe care județul Mureș le deține, Tezaurul Dacic, descoperit la Mădăraș în această vară, și Fibula de la Suseni, un exemplar de bronz unic în lume, au fost prezentate de Ziua Națională a României.

Cele două comori au fost expuse la Palatul Culturii din Târgu Mureș — Fibula de la Suseni la festivitatea de decernare a distincțiilor județului Mureș.

Tezaurul dacic din argint a fost primul descoperit la Mădăraș, în cadrul expoziției ‘1918, Unirea Românilor — Perspective mureșene’.

Alături de cele două comori, la expoziția organizată la Palatul Culturii din Târgu de Ziua Națională a României au fost prezentate mărturii și documente ale Unirii de la 1918, o parte din colecția de ziare interbelice, precum ‘Mureșul’, ‘Glasul Mureșului’, ‘Unirea’, ‘Înfrățirea poporului’ și altele, care au reflectat modul în care Marea Unire a fost trăită și percepută de mureșeni, precum și facsimile după documente din anii 1916-1923 referitoare la evenimentele premergătoare Marii Uniri, la tratatele de pace încheiate, proclamații și mărturii ale vremii.

Pentru prima oară de la instituirea distincției județului Mureș, ‘Fibula de la Suseni’, ajunsă la ediția a XIV-a, festivitatea în cadrul căreia aceasta este conferită s-a desfășurat în prezența exemplarului original.

Diploma de Excelență și distincția Fibula de la Suseni au fost conferite de Instituția Prefectului — Județul Mureș. Ea e un semn de înaltă recunoaștere pentru întreaga activitate profesională, culturală, socială și pedagogică, pentru aportul deosebit la consolidarea identității comunității mureșene pentru 10 persoane.

Printre cei care au primit distincția se regăsesc Lokodi Edita Emoke, fostul președinte al Consiliului Județean Mureș, profesor Ștefan Someșan, șeful Inspectoratului Școlar Județean Mureș,  Madaras Joszef, actor (post-mortem), colonel Dorin Oltean, comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ‘Horea’ al județului Mureș, profesor Spilemann Mihaly, cercetător, profesor Marin Șara, preot protopop Teodor Beldean, Înaltpreasființia Sa Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Frunda Gyorgy, consilier al primului ministru, doctor Marius Zeno Popa.

Fibula de la Suseni se află în colecția Muzeului Județean Mureș din 1924.

Ea este cea mai importantă piesă, are 22-23 centimetri lungime și o greutate de peste 300 de grame. Piesa este atribuită Epocii Bronzului sau sfârșitului Epocii Bronzului ori, în termeni științifici, Hallstatt-ului timpuriu sau Hallstatt-ul A, adică prima Epocă a Fierului.

Fibula de la Suseni este considerată o comoară unică în lume, atât prin frumusețea, cât și prin modul de păstrare, și oricâte cercetări s-au făcut pe marginea acestui misterios accesoriu vestimentar, nu a mai fost găsită nicăieri o piesă identică.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here