Unul dintre cele mai spectaculoase complexe europene ale arhitecturii şi sculpturii romanice situat la Hildesheim, în Saxonia Inferioară din Germania, este gata pentru a primi turişti după ani de lucrări de restaurare, informează DPA.
Hildesheim a fost declarat sit al Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO în anul 1985, însă mulţi ani doar biserica din oraşul St Michael a putut fi vizitată şi abia acum pot fi prezentate publicului, într-un muzeu, micile comori ale zonei, relatează Agerpres.
Stilul romanic, caracterizat prin arcuri rotunjite ale clădirilor, a dispărut în mare parte în epoca medievală când s-a configurat şi s-a impus stilul gotic, însă mai este reprezentat în Europa de numeroase clădiri vechi situate în unele oraşe din Spania, Franţa şi Italia, în zone care au fost de multe ori prea sărace pentru a reconstrui în alt stil arhitectonic.
Hildesheim şi-a păstrat ansamblul romanic ca tribut adus episcopului Bernward, care a murit în 1022 şi a fost canonizat sfânt 150 ani mai târziu, scrie DPA.
Prin urmare, comorile pe care le-a donat şi care i-au purtat numele au fost păstrate prin ceea ce directorul muzeului Michael Brandt numea “un unic noroc”.
Bernward a fost el însuşi un artist cu gusturi clasice şi a avut talentul de a comanda unele dintre cele mai bune lucrări de creaţie din epoca sa, inclusiv o coloană de bronz care se află acum în catedrală, care înfăţişează viaţa lui Hristos într-un basorelief executat în spirală.
Oraşul Hildesheim a fost devastat de bombardamentele din timpul celui de Al Doilea Război Mondial şi pentru decenii a dispărut în mare parte de pe harta itinerariilor turistice germane, aminteşte DPA.
Noul muzeu al Catedralei expune obiecte de patrimoniu din primul mileniu până în prezent, între care şi suporturi de lumânări de argint din perioada medievală timpurie.
Brandt spune că tezaurul catedralei este unul dintre cele mai semnificative şi bine conservate din colecţiile de artă medievală din întreaga lume.
Construcţia muzeului a durat cinci ani şi a fost finalizată la timp pentru cea de a 1.200-a aniversare a oraşului şi a diocezei din acest an.
Printre cele 600 de artefacte prezentate în muzeu se află un crucifix în mărime naturală din jurul anului 1000 d.Hr. şi o catapeteasmă de aproape zece metri lungime folosită ca paravan pentru corul catedralei, datând de la mijlocul secolului al XVI-lea.
Costurile totale pentru renovarea catedralei şi muzeului s-au ridicat la aproximativ 41 de milioane de euro (45 de milioane de dolari), cu participarea diocezei cu circa 23 de milioane de euro, dar şi a Uniunii Europene, a statului german şi a unor fundaţii care au acoperit restul sumei.
Ana Grama
[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]