Thomas Edison si becul

Electricitatea si Edison

0
285
thomas edison
thomas edison

Electricitatea si Edison

V-ati gandit vreodata ce ar fi fost viata noastra fara electricitate si Edison, care a facut cea mai mare inventie de care oamenii se folosesc  incepand din secolul 19?  Electricitatea pe care o folosim  si pe timp de noapte (luxul de care oamenii din vechime nu au beneficiat), este una dintre  cele mai mari descoperiri ale mintii umane. Geneza acestei descoperiri ii apartine lui Edison, celebrul antreprenor si autodidact care a abandonat scoala, dar care a a fost un inventator prolific.

Thomas Alva Edison (11 februarie 1847- 18 octombrie 1931) a fost un important inventator şi om de afaceri american al sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX, fiind cunoscut şi ca “Magicianul din Menlo Park“.  În lumea industriei introduce noţiunea de producţie de serie. Pentru meritele sale, Academia Americană de Arte şi Ştiinţă îi acordă în anul 1895 “Premiul Rumford” pentru activitatea din domeniul electricităţii. Iar  în anul 1915 “Medalia Franklin” pentru contribuţia sa pentru binele umanităţii.

În 84 de ani de viaţă,  Thomas Alva Edison a brevetat nu mai puţin 1093 de invenţii, în domeniul sistemelor electrice, fonografului, telegrafului, razelor X, becului cu incandescentă, cinematografiei etc. Dar printre cele mai trăsnite idei ale sale se numără cele privind realizarea de mobilă, frigidere şi chiar piane, folosind un ciment special, inventat de el!

Rezolvarea puzzelului lasat de predecesori

Intr-una din noptile sale de munca din octombrie 1879, Edison, in laboratorul sau cugetand la una din problemele obisnuite ce nu-i dadeau pace, framanta distrat intre degete un cocolos de funingine amestecat cu smoala, pe care il folosea la telefon. In timp ce gandurile inventatorului zburau departe, degetele lui turteau si rasuceau cocolasul intr-un firicel tot mai subtire. Cand Edison a privit intamplator firul, i-a trecut prin minte sa incerce acest fir la lampa electrica. Spre marea satisfactie a lui Edison experienta facuta imediat a dat rezultate bune. A continuat sa experimenteze filamentele de funingine, in diferite compozitii si diferite forme. Dupa numeroase experiente Edison a confectionat o lampa cu fir de bambus carbonizat in forma de potcoava. A  introdus-o intr-un balon de sticla din care a evacuat cu grija tot aerul.

La 21 octombrie 1879, Edison a conectat lampa la circuitul electric, in lampa s-a aprins lumina. Edison a marit intensitatea curentului, asteptand ca firicelul subtire sa  nu mai suporte caldura pana la incandescenta. Lumina s-a facut insa mai stralucitoare. Edison a continuat sa maresca intensitatea curentului electric, pana a ajuns la temperatura de topire a diamantului. Abia atunci filamentul nu a mai putut rezista si lampa s-a stins.

Asa s-a nascut becul electric cu filament de carbune, una din cele mai mari inventii ale secolului al XIX-lea.

Asadar, Edison a fost cel care a inventat becul electric si a reusit sa reuneasca toate cunostintele sale referitoare la electricitate si la becurile cu gaz. Pentru a inventa un cu totul alt sistem de iluminare, implicand generatoare electrice, becuri, firele necesare pentru legarea caselor la reteaua de curent, prizele, intrerupatoarele si lampile. Edison a fost primul care a reusit sa desluseasca, intr-o maniera proprie si eficienta, uriasul puzzle construit pana la un punct, de predecesorii sai.

 Ionela Moldovanu