Țigările electronice scad imunitatea

0
170

țigările electroniceVaporii degajați de țigările electronice pot declanșa inflamații la nivelul plămânilor și scad capacitatea de apărare a organismului la infecții cu bacterii și microbi, cum ar fi streptococici și virusul gripal, potrivit unui studiu realizat în laborator, pe șoareci.

Șoarecii care au fost expuși la vaporii proveniți de la țigările elctronice, timp de două săptămâni, au avut markeri de nicotină în sânge, comparabili cu cei observați la persoanele care fumează, fie că e vorba de țigări tradiționale, fie țigări electronice. Mai mult, vaporii de la țigările electronice „au produs efecte ușoare asupra plămânilor, inclusiv inflamație și daune asupra proteinelor”, spune Thomas Sussan. Thomas Sussan este de la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg. Deasemenea este autoarea principală a studiului, publicat pe 4 februarie în revista Plos One, după cum informează  sciencenews.org/.

Inhalarea radicalilor liberi și fragmentelor moleculare biologice dăunătoare, poate fi responsabilă pentru inflamația plămânilor.

Echipa condusă de Thomas Sussan a constatat că un singur „puf” dintr-o țigară electronică are 700 de miliarde de radicali liberi. In cele din urmă se declanșează „o creștere semnificativă a stresului oxidativ.”

Cercetarea a continuat și, după două săptămâni inhalare a vaporilor produși de o tigară electronică,  șoareci au fost expuși la o serie de streptococci și virusuri gripale. Comparativ cu șoarecii care au inspirat aer curat, primul grup a fost mai puțin capabil de a lupta împotriva bolilor.

Impactul vaping-ullui se poate datora nicotinei, precizează Sussan.

Cu toate acestea, solventul lichid folosit pentru a furniza nicotina în fiecare puf, este de asemenea, toxic pentru plămâni. Astfel, chiar și o variantă fără nocitină, ar putea dovedi dăunătoare pentru organism, concluzionează autorii.

Același lucru l-au demonstrat și cercetătorii Universitatea John Hopkins din Maryland. Aceștia au constat că vaping-ul poate afecta sistemul de apărare al organismului împotriva pneumonie si gripei, trasnmite The Independent. Comparativ cu un grup de control, șoarecii care au fost expuți la vapori, au fost mai puțin capabil de a lupta împotriva bolii. „Țigările electronice nu sunt neutre în ceea ce privește efectele asupra plămânilor”, a declarat rofesorul Shyam Biswal, autorul studiului.

Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ca aceste dispozitive să fie interzise în spațiile publice interioare; au fost introduse restricții în ceea ce privește comercializarea lor către minori. Cu toate acestea dezbaterile referitoare la impactul asupra sănătății publice a țigărilor electronice, rămân deschise.

Țigările electronice, mai putin nocive decat tigarile clasice.

John Britton este director al centrului britanic pentru Studiul și Controlul Tutunului. El a ținut să precizeze că ţigările electronice afectează plămânii într-o măsură mai mică decât fumatul clasic.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here