Ești mereu în întârziere? 5 paşi pentru punctualitate

0
240

timpulPunctualitatea poate fi un obiectiv greu de atins pentru unii oameni care percep timpul diferit. Încerci să ajungi la timp, dar nu îţi iese mai niciodată.

Pentru o persoană cu probleme de percepere a timpului, să-i spui să fie punctual este ca şi cum i-ai spune unei persoane supraponderale să slăbească. Nu este imposibil, dar este greu.

Reevaluează-ţi rutina zilnică

Oamenii care întârzie folosesc ca momente de referinţă singură dată când s-au pregătit în 20 de minute sau atunci când au ajuns la birou în şapte minute, însă nu îşi dau seama că într-o zi obişnuită le ia 40 de minute pentru a se pregăti şi 15 minute pentru a ajunge la serviciu.

Psihologul Diana DeLonzor, autoarea cărţii “Never be late again”, recomandă să scrii pe hârtie o estimare privind cât timp îţi ocupă rutina zilnică. Compară atunci cu cronometrările reale.

“Oamenii care întârzie gândesc într-un mod magic”, zice Delonzor. Este momentul să regândeşti modul în care percepi timpul.

Schimbă-ţi gândurile, nu doar comportamentul

“Unul dintre lucrurile descoperite în cercetarea mea este că unii oameni sunt atraşi de senzaţia de adrenalină a sprintului de ultim moment. Nu se motivează îndeajuns şi pe măsură ce văd că rămân fără timp, se demotivează complet. Apoi încep să se saboteze singuri”, zice Delonzor.

Pentru a evita astfel de senzaţii trebuie să reinventezi conceptul de punctualitate pentru tine, astfel încât să-i vezi imediat avantajele.

Teri Bourdeau, profesor asociat la Facultatea de Ştiinţe ale Comportamentului de la Oklahoma State University, recomandă să te aşezi cu un pix şi o foaie de hârtie şi să scrii o listă cu toate avantajele pe care le-ai avea dacă te-ai obişnui să ajungi la timp: respectul colegilor, mai puţin bani aruncaţi pe taxi, etc. Dacă le scrii atunci le poţi internaliza uşor.

Timp de relaxare

În mod paradoxal, persoanele care întârzie mereu au o obsesie pentru timp. Nu le place să stea pe loc; nu le place să stea degeaba, să aştepte considerând că timpul acela este pierdut. Prin urmare preferă să ajungă mai târziu decât mai devreme. DeLonzor recomandă să scapi de această mentalitate şi să consideri timpul de aşteptare sau de stat la coadă sau orice altă perioadă petrecută în acest mod un timp câştigat, nu pierdut. Gândeşte-te la activităţi pe care ai putea să le faci în aceste situaţii: să suni rude cu care nu ai mai vorbit de mult, să asculţi muzică, să citeşti o carte etc.

Calculează altfel timpul

Persoanele punctuale spun că ajung în 30 de minute, o oră undeva, optând pentru numere rotunde. Persoanele care întârzie mereu îşi calculează timpul mult mai precis: 23 de minute şi 30 de secunde. DeLonzor spune că aceşti oameni “calculează la secundă” pentru că nu iau în considerare factorii de întârziere.

“Dacă ajungi la fix, atunci ai calculat la secundă. Ar trebui să consideri că ai ajuns bine doar dacă ai reuşit să ajungi cu 15 minute înainte”, sfătuieşte psihologul.

Replanifică-ţi ziua

“Obiceiurile tind să devină reflexii repetitive ale trăirilor interioare. Trebuie să schimbăm acest tipar”, sfătuieşte Bourdeau. Notează-ţi şedinţele şi întâlnirile cu 30 de minute înainte să se întâmple, pentru a putea evita situaţiile în care uiţi sau întârzii. Dacă îţi faci o listă de lucruri de făcut dar le pui pe toate la grămadă, nu te va ajuta. Bourdeau sugerează să le împarţi în mai multe categorii: ce trebuie făcut imediat, mai încolo şi ce are un timeline fluid.

Sursa: 9am.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here