Timpul liber și școala.Părintele Teofil Părăian

0
94

– Cum credeţi că ar trebui să-şi petreacă timpul liber un student? Prin timpul liber nu se înţelege şi timpul afectat rugăciunii.

– Un student să-şi folosească timpul liber tot ca student. Mai întâi de toate, să se odihnească, pentru a fi disponibil pentru o muncă de student.

Să ştiţi că şcoala nu se face numai cu munca, ci se face şi cu odihna. Dacă nu eşti odihnit, n-ai randament, nu înţelegi, nu asimilezi; e foarte important, când porneşti la o muncă intelectuală, să fii totdeauna odihnit.

Timpul liber se poate folosi şi pentru studiu, eventual pentru alt fel de studiu decât cel de la şcoală sau care ţi se cere pentru şcoală.

Poţi să te şi plimbi, poţi să faci şi sport dacă vrei, dacă simţi nevoia de sport, de a-ţi folosi energiile; mă rog, la tinereţe există energie, omul e pornit aşa, să facă ceva, iar la oraş n-ai ce face, nu e ca la ţară, unde-i pui coasa-n mână şi-i zici: „Eşti student? No, ia să vedem, ştii cosi?” Şi-i trage-o coasă…

La oraş nu se pot realiza nişte lucruri care se realizează la sat. La sat îi pui sapa în mâna copilului de când o poate ţine-n mână. La oraş trebuie să faci ceva… şi-atunci, mai faci un sport, mai ieşi la o plimbare… în orice caz, să nu-ţi pierzi timpul în priviri fără rost la televizor (eu nu zic să nu vă uitaţi la televizor, că şi eu am, într-un fel, televizor – am sonorul de la televizor -, numai că n-am vreme de el).

Important este să-ţi găseşti totdeauna ceva de făcut, totdeauna ceva frumos, ceva care te îmbogăţeşte sufleteşte, şi-atunci e foarte bine. Iar dacă nu-ţi găseşti ceva de făcut, atunci te stăpâneşte vrăjmaşul şi-apoi îţi dă el de lucru!

“Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei

Jurnal Spiritual

Puteti accesa: https://jurnalspiritual.eu/cum-sa-si-petreaca-timpul-liber-un-crestin-ortodox-un-tanar-crestin/