Tinerețe și înnoire în spiritualitatea ortodoxă

0
77

tinereteCuvântul spiritualitate este un cuvânt adânc, înalt. Noi spunem suflet sau spirit, spunem spiritualitate și ne jucăm cu acești termeni. Spunem înnoire și nu ne înnoim, spunem tradiție și nu o mai respectăm. Suntem tineri și nu ne respectăm. Ajungem bătrâni și vrem să devenim tineri sau, dacă suntem înțelepți, îmbătrânim și tot tineri rămânem. Filozofând, ajungem la concluzia că trebuie să trăim intens tinerețea, pentru că în tinerețe e baza, și vrem să ne pregătim un moment al bătrâneților când Dumnezeu va primi și neputințele noastre.

Înnoirea trebuie făcută „azi, acum, la tinerețe”

Să ne închipuim o bătrână de 93 de ani, care are dureri de mijloc, pentru că toată viața ei a ostenit pe ogor și a crescut 8 copii și 20 de nepoți, care nu mai poate face metanii, care n-a mâncat la timp, are și ulcer, care nici n-a știut carte și nici n-a citit, s-a rugat în duh și în adevăr, cum a reușit ea, care nici măcar nu mai aude, că i-ar mai citi un nepot sau altul. Ce mai face ea? Aproape nimic. Ce este ea? Este tărâță. Și dacă a dat lui Dumnezeu făina tinereților ei, Dumnezeu îi va primi acum și tărâța bătrâneților ei. Și atunci noi spunem că în viața Bisericii există înnoire, pentru că la ora actuală tinerii formează speranța acestui nucleu ce a mai rămas din ceea ce ar fi putut să fie. Dumnezeu primește ceea ce noi facem, însă noi nu ne simplificăm viața, ci ne-o complicăm. Diavolul nu spune niciodată să nu te spovedești, ci îți șoptește doar „lasă pe mâine”. Or, „mâine” nu ne aparține, ci numai „astăzi”. Și nici toată ziua de astăzi nu ne aparține, ci ne aparține doar „acum”, „momentul acesta”.

Și atunci nu putem vorbi de înnoire mâine, ci doar de o înnoire astăzi. Și putem vorbi despre post, despre rugăciune în Duh și Adevăr, cum accentuează Mântuitorul Hristos; ortodoxia  înțelege bine ce înseamnă aceste lucruri. Acum, la tinerețe. Nu pentru că la bătrânețe Dumnezeu nu mai primește, ci pentru faptul că acum putem să dăm, acum putem să facem metanii, acum putem să ținem post aspru, acum putem să citim. Acum putem să ne documentăm, nemailăsându-ne pradă dezinformărilor, ci informându-ne despre adevărurile de credință, despre ce înseamnă viața noastră și care este sensul ei. Așadar, dacă dorim să înnoim viața noastră, atunci trebuie să o facem la tinerețe. Și dacă cumva ne-a trecut timpul, trebuie să insistăm pentru că încă mai suntem tineri.

Nu Biserica trebuie înnoită, ci trăirea noastră în Biserică

Tinerețea este foarte frumoasă, chiar cântările laice elogiind-o. Sfânta Scriptură, însă, ne sfătuiește să fim atenți. Ne confruntăm acum cu un val de tineri dezorientați, în afara celor 4,3% dintre ortodocși care participă duminica la Liturghie. Biserica nu trebuie înnoită, dar viața bisericească da. Decența nu s-a schimbat, moralitatea la fel. Putem cel mult să ne documentăm care este echilibrul mondial al decenței, în îmbrăcăminte, să zicem. Putem să aflăm date precise despre câți oameni mor de foame pe oră, pe zi, pe minut, în care zone ale Globului foamea este mai puternică, unde seceră mai mulți copii, unde războaiele sunt mai puternice, asta putem afla repede pentru că trăim alte vremuri. În rest însă, toate au rămas la fel.

Rugăciunile le facem la fel, Liturghia se slujește la fel, metaniile le facem tot la fel. Postul, e drept, s-a schimbat, nu mai mâncăm miez de nucă pisat cu pâine, acum ne ducem la piață și cumpărăm portocale, banane, le amestecăm, punem zahăr și facem o salată de fructe. Adică o dezmierdare teribilă. Dumnezeu ne va primi și nouă acest post. Din păcate, am greșit în alte părți. S-au schimbat vremurile, în rest am rămas aceeiași.

Sentimentele noastre nu s-au schimbat. Tot așa ne manifestăm. Tot așa ținem cont de hipofiză, de tiroidă, înțelegem substanțele chimice existente și lăsate de Dumnezeu în corpul nostru, băieții se îndrăgostesc de fete ca de veacuri, fetele răspund acestei chemări, care este consfințită de Dumnezeu, ca de veacuri. Numai o modalitate de lucru, de acces la felul în care ar trebui să înțelegem viața, s-a îmbunătățit. În rest, nu.

Hristos sau idolii secolului XXI? Tinerii la răscruce, Pr. Nicolae Tănase

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here