Tinerii criticii de film din România, invitaţi în juriul de la Cannes

0
394

cannes-film-festivalCriticii de film tineri din România sunt invitaţi să candideze pentru a face parte din juriul Revelation France 4 şi a participa la următoarea ediţie a Semaine de la critique (Săptamâna Criticii) din cadrul Festivalului de la Cannes, anunţă Institutul Cultural Român, într-un comunicat.

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]Selecţia este organizată de Săptămâna Criticii în colaborare cu Institutul Francez şi ICR, candidatul selectat urmând a fi invitat la Festivalul de Film de la Cannes pentru a avea un contact direct cu practica jurnalismului de cinema.

Printre condiţiile de participare se numără: vârsta, cuprinsă între 22 şi 30 de ani, pasiunea de cinema şi desfăşurarea unei activităţi de amator sau semiprofesionistă în domeniul criticii de cinema, disponibilitatea de a împărtăşi propria viziune despre cinema şi despre activitatea sa cu tineri critici din întreaga lume, cunoştinţe solide de limba engleză.

Cunoaşterea limbii franceze nu este obligatorie, candidatul selecţionat putând redacta articolele în limba maternă.

Dosarul de candidatură

Dosarul de candidatură va trebui să conţină: un CV în limba engleza însoţit de o fotografie; o scrisoare în limba engleză care să prezinte modul în care candidatul a descoperit domeniul cinematografiei şi al criticii, precum şi practica jurnalistică proprie ilustrată prin exemple (link-uri, articole etc.); un articol în limba română despre un film de lungmetraj la alegere (maximum 1.500 semne).

Candidatul din partea României va fi selectat de comun acord de Săptămâna Criticii, Institutul Francez din România şi Institutul Cultural Român, decizia finală urmând a fi comunicată participanţilor la sfârşitul lunii martie.

Cererile vor fi trimise la Institutul Francez din România şi la Institutul Cultural Român numai prin e-mail la adresele: thomas.grand@institutfrancais.ro şi icr@icr.ro; nicio informaţie despre candidaturi şi evoluţia dosarelor nu trebuie să fie transmisă prin telefon sau prin e-mail.

Depunerea candidaturilor

Data limita de depunere a candidaturilor este de 14 martie. Candidatului selecţionat îi vor fi asigurate: cheltuielile de cazare la Cannes şi transportul; o acreditare la Festivalul de la Cannes; acces privilegiat la filmele din Săptămâna Criticii; întâlniri zilnice cu critici şi profesionişti din domeniul filmului; oportunitatea de a fi ghidat în timpul festivalului de un coordonator editorial ca şi prezenţa în Juriul Revelation France 4, care va premia unul dintre cele şapte lungmetraje din competiţie.

Alături de colegi din Argentina, Franţa şi Mexic, criticul român va face parte dintr-un juriu care, prezidat de un regizor, va decerna Premiul Revelation France 4 unuia dintre cele şapte filme în competiţie.

Cei patru tineri critici vor difuza informaţii despre peliculele selectate în Semaine de la Critique pe canalele lor curente (bloguri, site-uri, reviste de specialitate).

Săptămâna Criticii

Săptămâna Criticii s-a dedicat, de la începuturile sale, descoperirii tinerelor talente în cinema.

Creată de Sindicatul francez al Criticii de Cinema în 1962, secţiunea onorează prima şi a doua operă a cineaştilor din întreaga lume.

În decursul timpului, la Semaine a distins cineaşti precum Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar-Wai, Jacques Audiard, Guillermo del Toro, Francois Ozon, Alejandro Gonzales Inárritu, Gaspar Noe sau, mai recent, Rebecca Zlotowski, Valérie Donzelli şi Jeff Nichols.

La ediţia 2013, juriul, format din tineri critici din Brazilia, China, Franţa şi Turcia şi prezidat de cineasta franceză Mia Hansen-Love, a atribuit Premiul Revelation France 4 filmului ‘Salvo’ de Fabio Grassadonia şi Antonio Piazza.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here