To’ak Chocolate – cea mai exclusivistă ciocolată

0
531

To'akPoveste To’ak Chocolate

La sfârșitul secolului al XX-lea, Ecuadorul era cel mai mare exportator de boabe de ciocolată din lume.

Datorită unei boli fungice, „Witches Broom”, care a cuprins întreaga zonă și a decimat arborii de cacao, în câteva zile, populația a fost nevoită să importe și să planteze specii noi de copaci. Deși ciocolata produsă era declicioasă, în cercurile de experți, era considerată de o calitate inferioară făță de aroma fină de cacao, acum pierdută.

În 2002, în timp ce ajuta la conservarea pădurilor tropicale Jerry Toth a decis să înceapă să cultive arbori de cacao semi-sălbatici.

Scopul era de a produce ciocolată, conform publicației Mother Nature Network.

Fostul analist de pe Wall Street s-a asociat cu Servio Pachard, un producător de cacao, pentru care această îndeletnicire este transmisă din generație în generație, care i-a povestit despre existența unor arbori de cacao rămași moștenire, situați departe de lumea civilizată, într-o zonă fără acces la drumurile naționale.

Amplasați în valea Piedra de Plata, arborii cacao Nacional Arriba, erau foarte bătrâni; unii dintre ei aveau peste 100 de ani vechime, relicve de arriba, din vremuri îndepărtate, înainte ca boala și hibridizarea să schimbe peisajul genetic al arborilor de cacao din Ecuador.

Cacaoa provenită de la acești arbori, i-a permis lui Jerry Toth să înființeze To’ak Chocolate, „fabricată cu grija unui vinificator de epocă și precizia unui lot exclusivist de whisky”.

Procesul de producție To’ak este pe cât de intens, pe atât de mic.

Anul trecut, compania a lansat doar 574 tablete. Fiecare tabletă are 50 de grame; vine ambalată într-o cutie elegantă din ulm spaniol. Este același lemn local utilizat pentru fermentarea boabelor de cacao. Ciocolata decorată cu coji de boabe de cacao,  și costă 260 de dolari.

După cum informează site-ul To’ak, înainte de a consuma ciocolată trebuie curățat cerului gurii (se recomandã un măr verde proaspăt și apă). După care se rupe o bucățică de ciocolată, nu cu mâinile, ci cu un cleștișor special. Grăsimile de pe vârful degetelor, pot „corupe” gustul real al ciocolatei.

Pentru anul 2015, reprezentatul To’ak, a declarat că ă intenționează dublarea recoltei, și producția a 1.200 de tablete.

Pe măsură ce afacerea se va dezvolta, Jerry Toth spune că va păstra valorile ecologice cu care a început. „Această aventură a început dintr-un proiect de conservare. Încercăm să menținem același standard cu To’ak.”

Gustul? Inaccesibil pentru mulți dintre noi, îl descrie Marissa Conrad, de la Forbes:

O aromă bogată, profundă, plăcut amar cu nuanțe surprinzătoare de fructe.”

Deși nu există fructe adăugate, boabele de cacao dau o dulceață naturală pe care nu am mai întâlnit-o la nici un alt  sortiment de ciocolată”.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here