Efecte naturale magice – Peisajul de toamnă din New England, SUA

0
80

toamna fotoToamna în pădurile din New England – Curcubeu de culori – Minune a naturii – „Toamna este o simfonie, artă vie, în mii de culori” (Valeria Mahok) – Coloritul copacilor din New England

Efecte naturale magice – Peisajul de toamnă din New England, SUA

Dacă mergi în vacanță peste mări și țări, în America de Nord mai precis, sunt câteva imagini, care, dacă ajungi să le vezi, îți vor rămâne pe retină și îți vor crea amintiri pe care le vei rememora cu plăcere tot restul vieții.

Unul dintre spectacolele cele mai frumoase și mai pline de culoare oferite de natură la începutul lunii octombrie se desfășoară între Maryland și Vermont, în New England, Statele Unite ale Americii. Zona merită vizitată în orice perioadă a anului. Când vine toamna, însă, peisajul este de vis. An după an, toamna, natura oferă o coloristică bogată, pe măsură ce temperaturile scad și zilele devin mai scurte. Nuanțele vegetației sunt roșu intens, roșcat, vișiniu, ruginiu, portocaliu, galben, auriu, chiar violet. Efectul este magic, poetic, te încântă, îți cheamă privirea.

Toamna – căderea frunzelor și schimbarea culorii lor

Cât timp copacii hibernează, iarna, nu au nevoie de frunze, așa că încetează producția de clorofilă. Această substanță, clorofila, împreună cu lumina, apa și alte componente chimice realizează procesul de fotosinteză, care aduce energie copacilor și dă culoarea verde a frunzelor. Frunzele nu cad din cauza frigului.

Forța cu care arborii absorb apa din sol este foarte mică atunci când afară este frig, mult prea slabă pentru a compensa pierderea de apă la nivelul frunzelor. Copacii transpiră constant pentru a extrage apa din sol. Așadar, căderea frunzelor este un mod prin care arborii supraviețuiesc, deoarece frunzele transpiră foarte multă apă, privând scoarța și rădăcina de lichidul vital. În perioada rece, copacii transpiră prin micile crăpături de la nivelul scoarței. Pe măsură ce cantitatea de clorofilă se micșorează, frunzele își pierd culoarea verde, făcând vizibile culorile altor substanțe chimice.

toamna

Toamna este a doua primăvară, când fiecare frunză e o floare (Albert Camus)

În pădurile din New England există multe specii de copaci, fiecare colorându-se diferit când toamna vine. Hicori, un copac asemănător cu nucul, capătă nuanțe de bronz, iar frunzele lucioase ale arțarului sunt de un roșu aprins. Cornul este violaceu, măcrișul este vișiniu, stejarul este rozaliu, iar mesteacănul se colorează în galben-auriu. Imaginează-ți acest minunat curcubeu, care-ți încântă privirea când mergi cu barca pe unul din lacurile din preajma acelor păduri de poveste!

Te invit să citești Leonardo da Vinci – Geniul a cărui minte a cuprins toată inteligența omenirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here