Top 10 Cei mai bogați oameni din toate timpurile

0
284
Top 10 Cei mai bogați oameni din toate timpurile
Top 10 Cei mai bogați oameni din toate timpurile

Top 10 Cei mai bogați oameni din toate timpurile

Cine a fost mai bogat, Rockefeller sau Ginghis Han? Răspunsul la această întrebare nu e de loc ușor de dat, dar se încearcă variante de răspuns, mai mult sau mai puțin plauzibile.

Revista americană Time a alcătuit un top al celor mai bogaţi oameni din istorie, bazat pe ample interviuri cu profesori de economie şi istorici. Clasamentul este încă pus sub semnul întrebării, fiind extrem de dificil de întocmit din cauza contextelor istorice diferite şi a valorii banilor, dar încearcă să ofere un reper privind averea şi influenţa pe care le-o conferea această avere acelor personalități, scrie Rador.

Ginghis Han (1162-1227), Imperiul Mongol. 

Avere: Foarte mult pământ, nimic altceva

Ginghis Han este fără îndoială unul dintre cei mai de succes lideri militari din toate timpurile. Imperiul Mongol se întindea, în perioada sa de apogeu, din China până în Europa, iar liderul său controla cel mai întins teritoriu neîntrerupt din istorie. În ciuda puterii sale, istoricii spun că Ginghis Han nu a adunat niciodată avere, dimpotrivă era cunoscut pentru generozitatea sa, care era un element-cheie al influenţei pe care o avea. Prada de război era întotdeauna împărţită cu soldaţii şi cu comandanţii militari, afirmă Morris Rossabi, un distins profesor de istorie de la Queens College din New York.

Jack Weatherford, autor al al cărţii „Ginghis Han şi făurirea lumii moderne”, explică de ce soldaţilor mongoli, spre deosebire de alte armate pre-moderne, le era interzis să-şi însuşească prăzi de război. După ce o regiune era cucerită, fiecare obiect era inventariat de funcţionarii imperiului şi apoi captura era împărţită soldaţilor şi familiilor acestora.

Ginghis Han primea şi el o parte din aceasta, dar nu s-a îmbogăţit aşa. „Nu şi-a construit nici un palat pentru el şi familia sa, nici un templu, nici un mormânt, nici măcar o casă”, spune Weatherford. S-a născut într-un cort şi a murit într-un cort. A fost înmormântat ca un om de rând, învelit doar într-o pânză.

Bill Gates (născut în 1955), Statele Unite

Avere: 78,9 miliarde de dolari

Cel mai bogat om în viaţă este Bill Gates, iar averea sa este cel mai uşor de determinat. Forbes a estimat anul acesta că fondatorul Microsoft are o avere de 78,9 miliarde de dolari, cu 8 miliarde mai mult decât co-fondatorul imperiului Zara, Amancio Ortega, al doilea pe lista celor mai bogaţi oameni din lume.

Alan Rufus „Alan cel Roşu” (1040 – 1093), Anglia

Avere: 194 miliarde de dolari

Nepotul lui William Cuceritorul, Rufus, a luptat alături de unchiul său în timpul cuceririi normande. Când a murit, avea 11.000 de lire, potrivit autorilor cărţii „Cei mai bogaţi dintre cei bogaţi” Philip Beresford şi Bill Rubinstein. Averea lui reprezenta 7% din toată avuţia Angliei la acea vreme, ceea ce astăzi ar însemna 194 de miliarde de dolari.

John D. Rockefeller (1839–1937), Statele Unite

Avere: 341 de miliarde de dolari

Rockefeller a început să investească în industria petrolieră în 1863 şi până în anul 1880, compania sa, Standard Oil, controla 90% din producţia americană de petrol.
Potrivit necrologului său din New York Times, Rockefeller avea o avere de 1,5 miliarde de dolari la acea vreme, echivalentul a 2% din economia SUA. Aceasta sumă este estimată astăzi la 341 de miliarde de dolari.

Andrew Carnegie (1835–1919), Statele Unite

Avere: 372 de miliarde de dolari

Rockefeller a fost mai mult în atenţia presei, dar Andrew Carnegie este poate cel mai bogat american din toate timpurile. Imigrantul scoţian Carnegie i-a vândut în 1901 compania US Steel lui JP Morgan pentru 480 de milioane de dolari. La acea vreme, suma reprezenta 2,1% din PIB-ul Statelor Unite, ceea ce i-ar fi conferit astăzi industriaşului Carnegie o putere economică fabuloasă, de nu mai puţin de 372 de miliarde de dolari.

Iosif Stalin (1878–1953), URSS

Avere: controlul total al unei ţări care deţinea 9,6% din PIB-ul mondial

Stalin este un personaj neobişnuit pentru istoria economică modernă: un dictator cu putere absolută care a controlat una dintre cele mai mari economii din lume. Deşi este aproape imposibil de disociat averea lui Stalin de averea URSS, majoritatea economiştilor l-au declarat unul dintre cei mai bogaţi oameni din toate timpurile, în virtutea combinaţiei unice dintre puterea economică pe care o avea şi controlul complet al ţării pe care a condus-o. Logica este simplă. Datele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) arată că în 1950, cu trei ani înainte de moartea lui Stalin, URSS deţinea în jur de 9,5% din economia mondială. La nivelul de astăzi, acest lucru ar însemna în jur de 7,5 trilioane de dolari. Deşi aceşti bani nu-i aparţineau în mod direct, Stalin avea posibilitatea să se folosească de această putere economică incredibilă în orice mod ar fi vrut.

„Avea o putere enormă şi în virtutea ei putea avea orice şi-ar fi dorit”, afirmă George O. Liber, profesor de istorie la Univeristatea din Alabama. „Controla 1/6 din teritoriul terestru al planetei fără acte contabile.”

Akbar I (1542–1605), India

Avere: Controlul unui imperiu care deţinea 25% din economia mondială

Cel mai puternic împărat din dinastia Mughal, Akbar controla un imperiu care deţinea aproape un sfert din economia globală. PIB-ul Indiei sub conducerea lui Akbar era comparabil cu cel al Angliei elizabetane, dar clasa conducătoare avea un mod de viaţă atât de luxos, încât îl depăşea pe cel din societatea europeană.

Această afirmaţie este sprijinită de datele furnizate de economistul Branko Milanovic, ale cărui cercetări relevă că dinastia Mughal a fost una dintre cele mai eficiente în îmbogăţirea pe seama populaţiei.

Împăratul Shenzong (1048–1085),  China

Avere: Controlul unui imperiu care deţinea aproape 30% din economia lumii

Dinastia chineză Song (960 – 1279) a fost una dintre cele mai puternice din istorie din punct de vedere economic. Potrivit profesorului Ronald A. Edwards de la Universitatea Tamkang, imperiul chinez deţinea între 25-30% din economia lumii la apogeul acestei dinastii. Bogaţia imperiului provenea atât din inovaţiile tehnice, cât şi din sistemul extrem de eficient de colectare a taxelor, despre care Edward afirmă că era cu sute de ani înaintea Europei. Guvernarea era ultracentralizată, ceea ce conferea împăratulu un control imens asupra economiei.

Cezar Augustus (63 î.Hr. – 14 d.Hr),  Imperiul Roman

Avere: 4,6 trilioane de dolari

Cezar Augustus, nepotul lui Iuliu Cezar, nu controla doar un vast imperiu, care deţinea 30% din puterea economică a lumii, ci a adunat şi o avere personală care reprezenta o cincime din bogaţia imperiului. În termenii zilelor noastre, suma ar atinge 4,6 trilioane de dolari. Profesorul de istorie Ian Morris de la Universitatea Stanford afirmă că Cezar Augustus „avea în posesia personală tot Egiptul”, lucru greu de egalat.

Mansa Musa (1280–1337),  Mali

Avere: Mai bogat decât se poate descrie în cuvinte

Mansa Musa, regele din Timbuktu, este considerat adesea cea mai bogată persoană din istorie. Potrivit profesorului de istorie Richard Smith de la Ferrum College, regatul african al lui Musa era cel mai mare producător de aur din lume într-o perioadă în care cererea de aur era imensă.

Cât de bogat era Musa? Nu prea există modalităţi de a exprima în cifre averea sa. Datele sunt foarte puţine, aproape inexistente, iar sursele contemporane descriu averea regelui în termeni imposibili la acea vreme.

Top 10 Cei mai bogați oameni din toate timpurile

Unele poveşti despre celebrul său pelerinaj la Mecca, în timpul căruia cheltuielile au fost atât de extravagante încât au determinat o criză monetară în Egipt, menţionează zeci de cămile încărcate fiecare cu sute de kilograme de aur. (Prof. Smith apreciază că producţia anuală de aur din regat era de circa o tonă). Aceleaşi relatări afirmă că armata regelui Musa avea 200.000 de oameni, lucru aproape imposibil de realizat la acea vreme.

Cu toate acestea, bogăţiile sale erau într-adevăr imense şi greu de descris în cuvinte. Există imagini cu regele Musa pe un tron din aur, ţinând în mână un sceptru din aur şi o cupă din aur, purtând pe cap o coroană din aur. Imaginaţi-vă ce cantitate de aur ar putea deţine un om, apoi dublaţi-o, şi aşa ar putea fi redat ceea ce relatările încearcă să ne transmită. Atunci când nimeni nu poate descrie în cuvinte averea ta, atunci se poate spune cu certitudine că eşti putred de bogat.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here