Top 10 picturi celebre

0
6474
Istoria umanităţii este plină de artişti grozavi şi extraordinarele lor opere de artă. Există câteva picturi care au obţinut o faimă şi recunoaştere internaţională. Următorul top cuprinde cele mai celebre 10 picturi din toate timpurile şi din întreaga lume. În stabilirea popularităţii picturilor, s-a ţinut seama atât de numărul de reproduceri, cât şi de recognoscibilitatea fiecărei picturi celebre (si cât de uşor pot fi recunoscute).

Operele din topul de mai jos poartă semnătura unor pictori celebri şi aparţin celor mai importante stiluri şi curente din istoria artei. Topul cuprinde pictura în ulei şi tempera, pe lemn, pânză şi ipsos. Acest clasament nu include picturi abstracte, nici picturi celebre româneşti. O confirmare a valorii inestimabile a acestor capodopere o constituie şi preţurile la care acestea s-au vândut sau la care au fost estimate, ele aflându-se printre cele mai scumpe picturi din lume.

Mona Lisa (Gioconda), de Leonardo da Vinci

Pictura MonalisaMona Lisa – cunoscută şi sub numele de “Gioconda” – este o pictură celebră a artistului italian Leonardo da Vinci, realizată între anii 1503 – 1506, în timpul Renaşterii, la Florenţa (Italia). Această pictură reprezintă o femeie cu expresie gânditoare şi un surâs enigmatic, abia schiţat.

Ambiguitatea expresiei faciale, monumentalitatea compoziţiei, modelarea subtilă a formelor şi atmosfera iluzorie sunt calităţi inedite ce au contribuit la fascinaţia şi studierea continuă a acestei lucrări. Mona Lisa este cea mai renumită operă din istoria picturii şi este şi cea mai recognoscibilă (cel mai uşor de recunoscut) pictură din lume. Puţine alte tablouri celebre au fost atât de mult reproduse, discutate şi caricaturizate ca Mona Lisa. În prezent, tabloul este expus la Muzeul Luvru din Paris, fiind atracţia principală pentru orice vizitator.

Mona Lisa este o pictură în ulei pe lemn de plop cu dimensiunea de 77 cm x 53 cm. Caracteristica principală a portretului este surâsul enigmatic. O altă caracteristică interesantă este că fundalul nu este uniform, partea din stânga este evident la un nivel mai jos decât în dreapta.

Cina cea de Taină, de Leonardo da Vinci

“Cina cea de Taină” este o pictură murală a lui Leonardo da Vinci, realizată în secolul al 15-lea. Această operă este una din cele mai celebre picturi din istoria universală a artelor şi se găseşte în biserica dominicană “Santa Maria delle Grazie” din Milano. Opera măsoară 460 cm x 880 cm şi a fost executată în tempera şi ulei, aplicate pe un strat dublu de ipsos.

Pictura reprezintă scena biblică a Ultimei Cine a Domnului Iisus Hristos, aşa cum este descrisă în Evanghelia după Ioan (13:21), redând reacţiile diferite ale Apostolilor Săi, după ce Iisus anunţase că unul dintre discipolii Săi Îl va trăda. Cea mai mare parte dintre personajele picturii sunt atât de precis şi complet construite, încât ar putea fi desprinse pentru a figura ca nişte portrete independente, deşi integrarea lor în ansamblu este perfectă.

Pictura Capelei Sixtine din Vatican, de Michelangelo – cu cele mai celebre scene: Crearea lui Adam (din Cupola Capelei Sixtine) şi Hristos Judecător (din Judecata de Apoi)

Datorită talentelor extraordinare ale geniului italian Michelangelo Buonarroti, Capela Sixtină din Vatican a devenit una dintre cele mai faimoase galerii de artă din întreaga lume. Cupola Capelei Sixtine a fost pictată de artist în 4 ani (1508 – 1512). Deşi ar fi trebuit să picteze figurile celor 12 Apostoli, când lucrarea a fost desăvârşită cuprindea peste 300 de figuri pe o suprafaţă de aproape 500 de metri pătraţi.

Fâşia centrală (şi cea mai înaltă) a cupolei cuprinde 9 cadre în care sunt pictate în frescă scene din Geneză. Cea mai cunoscută scenă este “Crearea lui Adam “, care reprezintă relatarea biblică în care Dumnezeu îi dă viaţa primului om, Adam.

În cadrele laterale din jurul fâşiei mediane sunt reprezentaţi 7 profeţi şi 5 sibile (sibilele au anunţat venirea lui Hristos, chiar dacă erau păgâne). Pe pânzele şi deschizăturile în formă de arc de deasupra ferestrelor, Michelangelo a pictat “Străbunii lui Hristos” de Abramo a Giuseppe. Pe coloanele laterale, deasupra nudurilor pictate cu bronz în frescă sunt ilustrate 4 scene din Vechiul Testament, care fac aluzie la promisiunea mesianică: “Şarpele de bronz”, “Pedepsirea lui Adam”, “David şi Goliat”, “Judith şi Holofernes”.

Artistul a folosit culori vii care, după renovarea Capelei între 1981 şi 1994, şi-au recăpătat în întregime strălucirea.

O altă pictură celebră din Capela Sixtină o reprezintă tot o operă a maestrului Michelangelo: “Judecata de Apoi” – pictura de pe peretele altarului -, în care actul final al istoriei omenirii este înfăţişat ca o înspăimântătoare tragedie cosmică, umanitatea apare disperată şi îndurerată, cutremurată de perspectiva condamnării veşnice. Partea centrală a acestei picturi – detaliul numit “Hristos Judecător” – este cea mai renumită scenă din acest tablou, care Îl înfăţişează pe Domnul Iisus cu mâna dreaptă ridicată în semn de ameninţare.

Fata cu un cercel de perlă, de Johannes Vermeer

fata cu un cercel“Fata cu un cercel de perlă” este o capodoperă absolută a pictorului olandez Johannes Vermeer, care mai este numită şi “Mona Lisa Nordului” sau “Mona Lisa olandeză “. Această operă – păstrată azi în Galeria Mauritshuis din Haga – este un portret al unei fete, care are un cercel dintr-o perlă în formă de strop de lacrimă. Lipsa background-ului (această operă are un fundal foarte întunecat, apropiat de negru) îi creează acestei picturi un puternic efect tridimensional şi îi stabileşte puncul de focalizare în cercelul de perlă. Acest portret este realizat în stil baroc, folosind lumina în mod uimitor.

Această pictură foarte celebră apare în unele filme, nuvele, într-o operă, în jocuri video şi în spectacolul de televiziune “Total Drama World Tour”.

Naşterea lui Venus, de Sandro Botticelli

nasterea lui venusPictura “Naşterea lui Venus” a artistului italian Sandro Botticelli este una dintre cele mai recognoscibile imagini din istoria artei. Această operă – realizată prin 1486 cu tempera pe pânză – are dimensiunile 172,5 cm x 278,5 cm şi este păstrată azi în Galeria Uffizi din Florenţa.

Opera înfăţişează pe Venus – zeiţa romană a dragostei, frumuseţii şi fertilităţii – ieşind din mare ca o femeie matură şi sosind la mal, aşa după cum este înfăţişată naşterea ei în mitologia clasică. Aceasta este o imagine fantastică, întrucât greutatea zeiţei este deplasată prea departe faţă de piciorul stâng pentru a putea fi susţinută.

Crini de apă, de Claude Monet

“Crini de apă” (“Water Lilies” sau “Nympheas “) este o serie de aprox. 250 de picturi în ulei ale impresionistului francez Claude Monet. Aceste opere înfăţişează grădina de flori a artistului de la Giverny şi au fost centrul producţiei sale artistice în ultimii săi 30 de ani de viaţă. Multe dintre aceste opere au fost pictate în timp ce Monet suferea de cataractă.

Aceste picturi sunt afişate în muzee din întreaga lume: Muzeul Marmottan Monet din Paris, Muzeul Metropolitan de Artă din New York, Muzeul Naţional din Wales, etc. Picturile din seria “Crini de apă” sunt foarte apreciate – “Bazinul cu nimfe” s-a vândut pentru 41 milioane de lire sterline.

Bal la Moara de la Galette, de Pierre-Auguste Renoir

“Bal la moara de la Galette” este o pictură impresionistă în ulei pe pânză din 1876 a artisului francez Pierre-Auguste Renoir. Aceasta se găseşte în Muzeul d’Orsay din Paris.

Pictura înfăţişează o după-amiază de duminică obişnuită la Moara de la Galette din districtul Montmartre din Paris. La sfârşitul secolului 19, muncitori parizieni se găteau şi îşi petreceau timpul acolo dansând, bând şi mâncând prăjituri franţuzeşti numite “galette “.

“Bal la moara de la Galette” este a 5-a pe lista celor mai scumpe picturi vândute vreodată.

Noaptea înstelată, de Vincent van Gogh

noaptea-instelataO altă pictură faimoasă în întreaga lume este “Noaptea înstelată” – cea mai bună operă a artistului olandez post-impresionist Vincent van Gogh. Pictată în 1889 în ulei pe pânză, această pictură este una dintre cele mai uşor de recunoscut şi cele mai replicate şi mai căutate din lume. În prezent se află în Muzeul de Artă Modernă din New York City.

Pictura înfăţişează priveliştea văzută noaptea de la fereastra camerei artistului din sanatoriul în care era internat, deşi a fost pictată din memorie în timpul zilei. Partea centrală arată satul Saint-Remy sub un cer învolburat, privit din azilul de la nord.

Persistenţa memoriei, de Salvador Dali

Una dintre cele mai renumite picturi din lume este “Persistenţa memoriei” – cea mai faimoasă creaţie a pictorului spaniol Salvador Dali şi una dintre cele mai recognoscibile picturi ale sale. Realizată în 1931 în ulei pe pânză, pictura se găseşte la Muzeul de Artă Modernă din New York. Este foarte larg recunoscută şi este frecvent referită în cultură populară.

“Persistenţa memoriei” este o binecunoscută pictură suprarealistă, ce a introdus imaginea ceasului de buzunar “moale, care se topeşte”, într-un peisaj foarte sever. Această imagine condensează teoria lui Dali de “moliciune” şi “duritate”. Unii au presupus că ceasurile moi simbolizează relativitatea spaţiului şi a timpului, dar Dali a afirmat că aceste ceasuri nu sunt inspirate de Teoria Relativităţii a lui Albert Einstein, ci de percepţia suprarealistă a brânzei Camembert care se topeşte la soare.

Rondul de noapte, de Rembrandt

“Rondul de noapte” este numele obişnuit al celei mai faimoase opere a pictorului olandez Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Pictată între anii 1640 – 1642, în ulei pe pânză, această pictură (decupată pentru a încăpea în noua poziţie) se găseşte în Rijksmuseum din Amsterdam.

Titlul original al picturii este “Compania militieneasca a căpitanului Frans Banning Cocq şi locotenentului Willem van Ruytenburch” (denumită greşit “Rondul de noapte” întrucât lacul protector s-a întunecat în timp). Opera înfăţişează un grup de miliţieni (archebuzieri) ieşind dintr-o curte întunecoasă în lumina orbitoare a soarelui.

Pictura “Rondul de noapte” este renumită pentru 3 elemente: dimensiunile sale colosale (363 cm x 437 cm), utilizarea eficientă a luminii şi a umbrei, şi senzaţia de mişcare a ceea ce trebuia să fie, în mod tradiţional, un portret militar static.

În Occident, “Rondul de noapte” este a 4-a cea mai renumită pictură, după “Mona Lisa”, “Cina cea de Taină” şi “Cupola Capelei Sixtine”. Această pictură celebră este reprodusă frecvent în picturile în ulei şi a inspirat melodii clasice şi rock, temele a două filme.

Sursa: ArtaCunoasterii.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here