Topul alimentelor care ”scurtează” viața

0
141
Aproape zilnic auzim vorbindu-se în jurul nostru de rețete care dau garanția unui stil de viață sănătos și echilibrat. Mai tot timpul, când deschidem televizorul  suntem puși în fața unor mesaje ce îndeamnă să ne menținem o alimentație sănătoasă .

Topul alimentelor care ”scurtează” viațaEi bine, unii specialiști în nutriție afirmă că pe primul loc în topul alimentelor de evitat sunt sucurile carbogazoase, deoarece acestea conţin o cantitate ridicată de zaharuri.

Sucurile carbogazoase sunt extrem de periculoase în condiţiile în care 100 de mililitri de lichid echivalează cu 10 grame de zahăr.

Aceste cantităţi uriaşe de zahăr «mulg» pancreasul de insulină ceea ce duce la diabet zaharat, dar şi la obezitate”, a avertizat doctorul Simona Tivadar, medic primar Diabet şi Boli de Nutriţie la Spitalul Universitar din Bucureşti. Medicii recomandă consumul moderat de fructe proaspete, potrivit http://www.semneletimpului.ro.

Pe locul al doilea  se situează  carnea de porc.

Aliment ce duce la creşterea colesterolului şi care poate provoaca afecţiuni cardiace. În schimb, nutriţioniştii recomandă consumul peştelui, bogat în uleiuri esenţiale.

‘Produsele de patiserie ocupă locul al treilea în topul alimentelor dăunătoare. 

Aceasta din cauza combinaţiei de grăsime şi conţinut ridicat de sare sau zahăr, care duce la apariţia bolilor cardiovasculare şi obezităţii. Tot din cauza grăsimii, nutriţioniştii pun pe locul al patrulea brânzeturile’, potrivit Ziarul de Iași.

Pâinea se află pe locul al cincilea.

Paine nu e recomandată de nutriționiști, nici sub formă de pâine din făină albă, nici cea integrală.

„(Pâinea) cea neagră de la noi este ca o turtă dulce. Nu este ca cea integrală, cu fibre”,  precizează medicul ieşean Voichiţa Mogoş.

Cantitatea mare de amidon plasează cartofii şi pastele făinoase pe locul al şaselea, respectiv al șaptelea  în topul alimentelor daunatoare.

„Cartofii sunt aproape în totalitate amidon, ca dovadă apa albă care se face atunci când sunt puşi la fiert. Dacă mai sunt şi prăjiţi în ulei, nivelul caloric este extraordinar de ridicat”, mai subliniază nutriţionistul Mogoş.

Categoria alimentelor procesate ocupă locul al optulea, astfel  ele trebuie evitate în totalitate, în opinia nutriţionistului timişorean Carmen Vizman.

„Brânza topită se face în general din resturi. Brânza proaspătă e bună, chiar şi un caş, mozarella, telemea. Şi mezelurile sunt în aceeaşi situaţie, din mai multe motive. În primul rând, tot ce vezi că-i măcinat nu prea mai are carne înauntru”, a declarat Vizman.

Deseori vedem expuse pe rafturile magazinelor legume perfecte, care prin culoare și mărime atrag imediat orice privire. Ei bine, aflați că acestea sunt cele mai periculoase, nefiind recomandate de nutriționiști, deoarece sunt tratate chimic în mod excesiv şi pot deveni nocive, cu potenţial cancerigen.

Ultimul loc în topul celor mai nocive alimente este ocupat de uleiul de măsline prăjit.

„Este recomandat ca oamenii să opteze pentru uleiurile cu fracţiune nesaturată mai mare şi să încerce să evite să-l încălzească la peste 40 de grade Celsius. Dacă totuşi vrem prăjeală, putem folosi uleiul de palmier, în niciun caz cel de măsline”, concluzionează nutriţionistul Alexandrescu.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here