Tot mai puțini tineri ajung în Universităţile din România

0
214

timthumbUniversităţile din România au tot mai puţini studenţi, în doar şapte ani numărul acestora a scăzut la jumătate. Din facultăţi au fost desfiinţate mai multe secţii şi laboratoare pentru că îşi pierduseră obiectul, iar studiile arată că mai mult de jumătate dintre absolvenţi nu profesează conform specializării lor.

În 2015, mai puţin de 500.000 de studenţi, inclusiv cei care urmează programe de master sau doctorat, au început cursurile. În 2007-2008 erau un milion.

Numărul mic de studenţi este, pe de o parte, o consecinţă a scăderii natalităţii din ultima perioadă, iar pe de altă parte, statisticile INS arată că interesul tinerilor din România pentru învăţământul universitar este mult diminuat.

Potrivit Gabrielei Jitaru, coordonatorul proiectelor Unităţii Executive pentru Finanţarea Învaţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării este nevoie de o conexiune mai puternică între sistemul de educaţie şi piaţa forţei de muncă.

“Sistemul de educaţie trebuie să pregătească absolvenţi care să poată să fie integraţi pe piaţa muncii, dar un alt rol important al sistemului de educaţie este şi de a pregăti absolventul pentru societate sau pentru, oricum, dezvoltarea lui personală, ceea ce înseamnă că legătura trebuie să fie una strânsă în ceea ce priveşte curricula universitară, dar trebuie să asigure, totuşi, şi o anumită flexibilitate, pentru că piaţa muncii de astăzi este foarte flexibilă şi foarte rapidă în dezvoltare şi în schimbare. Iar piaţa educaţională, dacă am putea să-i spunem aşa, la nivel de învăţământ superior, nu evoluează atât de rapid”, a spus Gabrielei Jitaru, pentru Radio România Actualităţi.

Pe de altă parte, a crescut interesul studenţilor străini în România. La Politehnica Bucureşti, de exemplu, sunt cu 50% mai mulţi. La Universitatea Politehnica studiază în jur de 2.000 de studenţi străini, dintre care o treime din Republica Moldova, iar restul din alte peste 30 de ţări, mulţi din Iran, Vietnam şi Niger, potrivit reprezentanţilor universităţii.

Sunt aproape 25.000 de studenţi străini în universităţile româneşti, iar rectorii speră ca numărul lor să crească. Politehnica oferă de anul acesta un nou tip de bursă, printr-un acord reciproc de studii gratuite, încheiat cu 15 universităţi străine.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here