“Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, marele premiu la Festivalul Premiers Plans

0
70
"Toto şi surorile lui"
Toto şi surorile lui
“Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau, a fost recompensat cu marele premiu al competiţiei internaţionale la Festivalul Premiers Plans din Angers (Franţa), potrivit site-ului oficial al evenimentului.

Prezidat de regizorul Laurent Cantet, juriul competiţiei oficiale a atribuit marele premiu documentarului românesc “Toto şi surorile lui”, de Alexander Nanau. Filmul prezintă povestea lui Toto, un băiat de 9 ani. El locuieşte împreună cu surorile lui, Andreea şi Ana, într-un cartier dărăpănat de la marginea Bucureştiului. Cei trei copii trăiesc într-o singură cameră. Mama lor, Siminca, a fost arestată când Toto avea cinci ani. Din acel moment, copiii au fost nevoiţi să se descurce singuri. Când ajung într-un orfelinat, vieţile lor se schimbă radical. Toto învaţă să scrie şi să citească; el descoperă o nouă pasiune, dansul, relatează Mediafax.

Marele premiu al juriului festivalului – care a avut loc în perioada 16-25 ianuarie – constă în suma de 15.000 de euro. Ei vor fi folositi pentru spaţii publicitare menite să promoveze filmul oferită de autorităţile din Angers şi de cotidianul Le Monde.

Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la San Sebastian, în septembrie anul trecut.

El a câştigat mai multe premii, precum cel pentru cel mai bun documentar internaţional la Festivalul de la Zürich (2014). Producţia a primit distincţia Silver Eye pentru cel mai bun documentar la Jihlava International Documentary Film Festival 2014. Lungmetrajul a fost premiat şi la Leipzig DOK Festival 2014. De asemenea, a primit titlul de cel mai bun documentar la festivalurile internaţionale de film de la Varşovia şi Zurich, ambele desfăşurate în 2014.

La Festivalul de la Angers, în competiţia internaţională au mai fost premiate peliculele “Crosswind/ La croisée des vents”, de Martti Helde (menţiune specială), şi “The Look of Silence”, de Joshua Oppenheimer (menţiune specială şi premiul publicului).

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here