Toxiinfecţiile alimentare – cum le tratăm

0
240
toxiinfecţie alimentarePicnicurile de vară şi grătarele ar trebui să fie, şi de obicei sunt, distractive. Consecinţele sunt cele care nu sunt chiar aşa de distractive.

Greţurile, vărsăturile, diareea şi durerile de stomac sunt toate simptome ca suferiti de toxiinfecţie alimentara, o formă de gastroenterită cauzată de consumul unui aliment contaminat cu microorganisme sau cu toxinele acestora. Dacă suferiţi de o toxiinfecţie alimentara, iată în continuare câteva modalităţi de a vă simţi mai bine şi, cel mai important, câteva sfaturi pentru a vă asigura că nu vi se va mai întâmpla niciodată.

Rehidrataţi-vă!

Ce este în neregulă

Aţi mâncat ceva care v-a infestat mâncarea. Dificultatea este că ar putea fi ceva ce aţi mâncat acum 10 zile sau acum o oră, ceea ce face aproape imposibilă detectarea sursei. Poate fi o bucăţică din puiul puţin roz de la grătar sau burgerul călduţ cumpărat la rulota de la stadion, sau sendvişul cu maioneză de ou de la fast-food. Vă simţiţi rău, aveţi frisoane, dureri musculare şi tot ceea ce vă doriţi este să vă întindeţi în pat şi să dormiţi până când coşmarul va dispărea. Microorganismele au pătruns în organism pe două căi: fie alimentul care le conţinea a fost insuficient preparat, fie persoana care v-a pregătit mâncarea este un purtător sănătos al bacteriei şi nu s-a spălat suficient pe mâini înainte de a mânui alimentul.

Una dintre consecinţele grave ale diareii şi vărsăturilor este deshidratarea.

Sunt expuşi acestui risc în special copiii mici şi persoanele în vârstă, cele care au boli asociate sau sistemul imunitar slăbit. Consu-maţi suficientă apă sau lichide pe bază de apă. Dacă aveţi vărsături, beţi lichidele cu înghiţituri mici în loc să beţi un pahar plin dintr-o suflare.

 -înlocuiţi sarea şi carbohidraţii pierduţi prin diaree, în special dacă nu reţineţi niciun fel de aliment. încercaţi să beţi cu înghiţituri mici această băutură echilibrată: stoarceţi sucul de la două portocale, adăugaţi 1/2 linguriţă de sare şi două linguriţe de miere. Adăugaţi apă până la 500 ml. încercaţi să beţi un pahar la fiecare 30 de minute, cu înghiţituri mici dacă este necesar, până la ameliorarea simptomelor. -De asemenea, puteţi să cumpăraţi de la farmacie pacheţele de re-hidratare orală, de exemplu Rehidrat sau Gesol.

-Experimentaţi pentru a afla dacă eliminaţi mai repede lichidele reci sau pe cele calde.

-Beţi ceaiuri de plante, de exemplu de muşeţel, cimbru, ghimbir, mentă şi chimen. Aceste plante calmante au şi uşor efect antiseptic şi antispasmolitic.

Vindecători externi

-Faceţi o baie caldă la care aţi adăugat uleiuri esenţiale: trei picături de ulei de muşcată şi de ghimbir, şi două picături de ulei de mentă.

Staţi în această baie aproximativ 20 de minute, menţinând apa caldă.

-Masaţi-vă pe abdomen cu uleiuri calmante – sau cereţi-i parte -nerului dumneavoastră să facă acest lucru. Puneţi trei picături de ulei de arbore de ceai şi două picături de ulei de mentă, muşcată (geranium) şi santal în cinci linguriţe de ulei purtător cum ar fi uleiul de migdale (se găseşte în farmacii). Puneţi uleiurile într-un pahar, iar pe acesta introduceţi-1 într-un vas cu apă fierbinte pentru a le încălzi la temperatura corpului. Masaţi-vă abdomenul cu aceste uleiuri prin mişcări uşoare, dar ferme; în sensul acelor de ceasornic până când simptomele se ameliorează şi atât timp cât vă simţiţi confortabil.

 Ar trebui să-mi sun medicul?

Simptomele neplăcute cand suferiti de toxiinfecţie alimentara -vărsături, diaree sau ameţeli, de exemplu – ar trebui să se amelioreze în una sau două zile. Dar la sugari şi vârstnici, toxiinfecţia poate fi foarte periculoasă; ar trebui să chemaţi medicul la primele semne de boală. Aveţi nevoie de ajutor medical şi în cazul în care vărsăturile sunt atât de severe încât nu reţineţi niciun lichid timp de 12 ore sau dacă diareea durează câteva zile sau este cu sânge, sau dacă aveţi dificultăţi la înghiţire sau respiratorii.

Găsiţi punctele de presiune

Există un punct de presopunctură pe partea exterioară a gambei care poate ajuta la calmarea diareii. Acesta se află la opt lungimi de deget de la marginea inferioară a rotulei şi un deget spre exterior de la linia tibiei. Apăsaţi pe acest punct timp de două minute de fiecare dată.

Pentru greţuri şi vărsături, punctul este localizat pe braţ. Apăsaţi pe punctul aflat între cele două tendoane, la două lungimi de deget deasupra cutei articulaţiei mâinii.

Ghimbirul – muncitorul miraculos

Ghimbirul ameliorează greţurile şi vărsăturile. Dacă puteţi să mâncaţi, încercaţi să mestecaţi o bucăţică de ghimbir proaspăt (ustură!) sau cristalizat; sau beţi ceai de ghimbir – îl puteţi cumpăra sub formă de pliculeţe de la magazinele de produse naturiste; sau luaţi tablete de ghimbir.

Aduceţi totul împreună

Preparaţi-vă o băutură care să lege totul. Amestecaţi o lingură de arorut (Maranta arundinacea) cu puţină apă pentru a forma o pastă moale; apoi adăugaţi 500 ml de apă fierbinte şi amestecaţi până se în-groaşă. Aromatizaţi cu miere sau suc de lămâie şi beţi lichidul la intervale regulate de-a lungul zilei ajutând la solidificarea scaunelor.

Revenirea la normal dupa un episod de toxiinfecţie alimentara

Incepeţi cu orez. Odată ce vă simţiţi mai bine, aveţi nevoie de alimente neiritante, care ajută la legarea scaunelor. Doctorul vă poate sugera orez alb fiert. Apa în care a fiert orezul este recomandată ca aliment uşor de digerat după o tulburare gastrică pentru copiii foarte mici.

Odată ce puteţi reţine orezul, introduceţi alte alimente „blânde” cum ar fi supa de pui clară. (uşor de preparat: fierberi oasele de pui timp de 30 de minute; strecuraţi şi adăugaţi sare pentru gust), iaurt de-gresat, pâine prăjită cu unt şi piure de mere. Puteţi găsi piure de mere gata preparat la magazine dacă sunteţi prea slăbit să-l faceţi singur.

 -După ce v-aţi revenit din criza de toxiinfecţie alimentara, mâncaţi iaurt „viu” în fiecare zi pentru a ajuta la restabilirea echilibrului microorganismelor din tractul digestiv.

Luaţi în fiecare zi un supliment cu vitamine şi minerale pen -tru a reechilibra nivelurile nutrimentelor din organism.

Puterea profilaxiei –  Cum va puteti feri de toxiinfecţie alimentara?

Pentru a va feri de toxiinfecţie alimentara acasă, curăţenia este esenţială. Aceasta implică igiena personală şi alegerea, depozitarea şi utilizarea cu mare atenţie a alimentelor.

Spălaţi-vă întotdeauna pe mâini cu apă caldă şi săpun după ce aţi fost la toaletă şi înainte de a prepara alimente sau de a mânca. Fiţi în mod special atent atunci când manevraţi carne de pui proaspătă: spălaţi-vă întotdeauna pe mâini după aceea şi înainte de a atinge orice altceva – în special alte alimente, de exemplu salata, care nu sunt preparate la căldură.

Menţineţi curate suprafeţele de lucru din bucătărie, frigiderul, congelatorul şi tocătoarele şi curăţaţi şi instrumentele pentru deschis conserve.

Ţineţi animalele de casă la distanţă de alimente şi de suprafaţa de lucru.

Trebuie să aveţi un tocător special doar pentru carnea proaspătă.

-Dezinfectaţi bureţii, cârpele de vase şi alte ustensile de curăţat vase într-o soluţie diluată de înălbitor cel puţin de două ori pe săptămână.

Decongelaţi complet alimentele în frigider, nu pe blatul din bucătărie, înainte de a le prepara şi nu recongelaţi. Sau puteţi decongela carnea la microunde şi pregătiţi-o imediat.

Gătiţi complet carnea proaspătă, iar resturile reîncălziţi-le la fierbere.

Păstraţi alimentele proaspete acoperite în frigider, iar carnea, proaspătă sau gătită, păstraţi-o în compartimente separate.

Toate alimentele perisabile trebuie păstrate la 5°C sau congelate.

Spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le consuma.  Aruncaţi alimentele expirate sau care miros urât sau au mucegai. Fiţi în special atent la carnea de pui şi fructele de mare. Nu cumpăraţi sau nu folosiţi conserve umflate sau borcane care au capacul aparent umflat.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here