Tradiţii de “Sânt-Ion”

0
113

traditii-sf-ionCreştinii ortodocşi de pretutindeni sărbătoresc în fiecare an, în data de 7 ianuarie, SOBORUL SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL, fiul Elisabetei şi al preotului Zaharia, născut în cetatea Orini. El este cunoscut sub denumirea de “Înaintemergătorul”, pentru că a anunţat venirea lui Hristos, informează Realitatea.net

TRADIŢII DE SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL: În trecut, de SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL, avea loc Torontoiul sau Iordănitul femeilor, un ritual din care s-a mai păstrat doar ospăţul final, ospăţ ce încheie astfel ciclul sărbătorilor de iarnă. Iordănitul femeilor avea un ritual strict, în care nevestele bătrâne le primeau în grupul lor pe cele mai tinere, le duceau la rău să le stropească şi apoi făceau o masă comună.

Sărbătoarea SOBORUL SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL mai este cunoscută și sub numele de “Sânt-Ion”, “Înaintemergătorul Domnului” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

SFÂNTUL IOAN este protectorul pruncilor și, de aceea, sărbătoarea se ține pentru că pruncii să se nască sănătoși, fără malformații sau diformi. Totodată, ziua de SFÂNTUL IOAN este o zi de bucurie, și se spune, despre cine nu se bucură în această zi, că va fi trist tot timpul anului.

TRADIŢII DE SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL: Un alt obicei întâlnit în ziua de SFÂNTUL IOAN este “Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat agheasmă de la preot, în ajunul SFÂNTULUI IOAN, merg, în dimineața sărbătorii de SFÂNTUL IOAN, la biserică și, după terminarea slujbei, stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

TRADIŢII DE SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL: Tradiția ne spune că, în dimineața zilei de SFÂNTUL ION, fiecare om trebuie să se stropească cu agheasmă nouă, pentru a fi feriți de boli în decursul anului.

Se mai spune totodată, conform tradiției populare, că după SFÂNTUL IOAN se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia şi de a-L descoperi şi a-L face cunoscut lui Israel, informează creștinortodox.ro. Evanghelistul Luca notează, cu o extremă precizie, dată la care SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL a început să predice: “În al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe când Ponţiu Pilat era procuratorul Iudeii, Irod tetrarh al Galileii, Filip, fratele său, tetrarh al ţinutului Trahonitidei, iar Lisanias tetrarh al Abilenei, în zilele arhiereilor Anna şi Caiafa, a fost cuvântul lui Dumnezeu către Ioan, fiul lui Zaharia, în pustie” (Luca 3, 1-2).

Rolul pe care l-a avut SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL a fost acela de a trezi pe Israel din idolatrizarea Legii, de a naşte în ei credinţa în Hristos. SFÂNTUL IOAN BOTEZĂTORUL îşi începe predica cu aceleaşi cuvinte ca şi Mântuitorul: “Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia cerurilor” (Mt. 3, 2). Le atrage atenţia că nu este de ajuns să faci parte din poporul ales de Dumnezeu pentru a primi mântuirea. În acest sens le spune: “Dumnezeu poate şi din pietrele acestea să ridice fii lui Avraam” (Matei 3, 9; Luca 3, 8), descoperind că toate neamurile sunt chemate la mântuire.

Biserica i-a închinat  SFÂNTULUI IOAN BOTEZATORU şase sărbători: zămislirea lui (23 septembrie), naşterea (24 iunie), soborul lui (7 ianuarie), tăierea capului (29 august), prima şi a doua aflare a capului lui (24 februarie) şi a treia aflare a capului său (25 mai).

Sursa: b365.ro/Bucurestiul zi de zi

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here