Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ştefan

0
121
Tradiții și obiceiuri de Sfântul ŞtefanSfântul Ştefan, unul dintre ucenicii lui Iisus şi primul martir al Bisericii, este serbat pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, existând credinţa că acesta îi ajută pe bolnavi şi pe cei care se judecă de multă vreme, dar şi că în această zi persoanele certate trebuie să se împace.  Se mai zice că în această zi persoanele certate trebuie să se împace.

O veche tradiţie spune că de ziua Sfântului Ştefan este bine să aducem în casă icoana care-l înfăţişează pe acest martir, sfântul ajutându-i pe creştinii care au probleme de sănătate, dar şi pe cei care se judecă de multă vreme cu alte persoane, scrie Mediafax.

În tradiţie se mai spune că pentru sporul casei şi sănătatea rudelor bolnave sau păgubite este bine ca în 27 decembrie să dăruim icoana Sfântului Ştefan sau o candelă nouă, aprinsă.

În această zi, în biserici se pomenesc creştinii care au murit în împrejurări dramatice. Tot in aceasta zi se împart pachete cu alimente celor care poartă numele Sfântului Ştefan. În unele zone din Muntenia se prepară Pâinicile lui Ştefan. Aceste paini au formă rotundă şi sunt făcute dintr-un aluat asemănător cu cel de cozonac. Unse cu miere, aceste pâinici rotunde amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfântul Ştefan. După ce se sfinţesc de către preot, la biserică, se împart de pomană copiilor săraci.

Ştefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urmau pretutindeni şi care au asistat direct la faptele sale. Sfântul Ştefan era de neam ales. El provenea din seminţia lui Avraam. Numele lui este de origine grecească – Stephanos – şi înseamnă “coroană”, “ghirlandă”, “cunună”. El a fost condamnat la moarte în anul 33, de autorităţile iudaice.  Sfântul Ştefan a deschis drumul unui impresionant şir de martiri creştini ce au fost pedepsiţi pentru credinţa lor.
Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here