Tradiții și obiceiuri de 1 Octombrie- Sfântul Procoavă

Maica Domnului ne acoperă de toți creștinii ortodocși

0
125

 

Acoperamantul-Maicii-Domnului-Sfântul Procoavă
Acoperamantul-Maicii-Domnului- Sfântul Procoavă

Sfântul Procoavă și Acoperământul Maicii Domnului

Sfântul Procoavă- Tradiția spune că în această zi Sfântul Andrei a văzut-o pe Maica Domnului plutind în văzduh, cu mâinile întinse. Ea se ruga lui Dumnezeu pentru neamul omenesc, iar de atunci oamenii o roagă, la rândul lor, să îi acopere cu mila Sa. De aceea în această zi sărbătorim Acoperământul Maicii Domnului. Aceasta este o sărbătoare rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne.

Numele  de “Sfântul Procoavă” provine din slava veche și înseamnă „văl”. Iar sub influența Bisericii, acesta este identificat cu vălul cu care Maica Domnului își acoperea capul. Din acest motiv, în multe regiuni din Moldova, fetele se roagă  Maicii Domnului pentru a le „înveli” cu vălul  de mireasă.

Sărbătoarea Părului, sau sărbătoarea Sfântului Procoavă

Ziua de 1 octombrie era consacrată după tradiția din popor unui sfânt- “Sfântul” Procoavă. Sărbătoarea Procoavelor mai este considerată şi Sărbătoarea Părului.

Se spune că fecioarele care duceau lipsă de păr i se închinau cu mare evlavie de ziua sa, pentru ca Sfântul Procoavă să  le ofere un păr frumos.Astfel erau mai plăcute flăcăilor care nu le băgau în seamă.

Luna octombrie este legată de multe superstiții. Bătrânii mai cred și acum că, dacă frunzele pomilor se îngălbenesc și cad repede, e semn că anul care urmează va fi roditor. Dacă plouă mult în octombrie, va fi vânt puternic în decembrie. Iar dacă e multă brumă sau chiar zăpadă în această luna, în ianuarie va fi timp frumos.

De Sfântul Procoavă oamenii au  o mare grijă pentru păr. Din acest motiv, se spune că nu este bine să aruncăm părul tăiat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here