Tradiții și superstiții de Revelion – Urat, colindat și superstițiile legate de trecerea dintre ani

0
435

RevelionTradiții, superstiții și obiceiuri de Revelion – Urat, colindat și superstițiile legate de trecerea dintre ani

Plugușorul și sorcova sunt completate de ritualuri matrimoniale sau mistice. Se spune că noaptea de Revelion trebuie să te prindă cu haine noi, de preferat de culoare roșie. În prima zi din an nu se dau bani și obiecte din casă.

Cele mai multe obiceiuri s-au păstrat la sat, însă și pe străzile din Capitală pot fi văzute cete de colindători “mascați” și copii care bat din ușă în ușă cu sorcova. Tot alaiul de strigăte și urături ar speria spiritele malefice. În Bucovina, acolo unde tradițiile sunt la ele acasă, femeile află cum le va fi ursitul, în noaptea dintre ani.

Uratul colindătorilor

Obiceiul datează din cele mai vechi timpuri. Se spune că vacarmul produs de bice și de buciume ar alunga forțele malefice: insectele dăunătoare, seceta, blestemele etc. Dintre alaiurile de colindători se disting capra, urșii, căiuții, moșii și babele. Umblatul cu capra e un obicei popular în Moldova, Ardeal, Muntenia și Oltenia. În Oltenia capra e numită “brezaia”, din cauza înfățișării pestrițe.

CAPRA

Capra se confecționează dintr-un lemn cioplit în formă de cap de capră, care se îmbracă în hârtie roșie. Umblatul cu ursul e specific Moldovei. Ursul e întrunchipat de un flăcău care poartă pe cap și pe umeri blana unui animal ucis, împodobită cu ciucuri roșii. După urări de sănătate și belșug, cetele de colindători primesc în dar colaci, vin, cârnați și, desigur, bani. În comunitatea momârlanilor de pe Valea Jiului e popular obiceiul brondoșilor, care începe după 12 noaptea. Înfofoliți în cojoace și cu clopote prinse în jurul brâului, tinerii trec din casă în casă. Un brondoș îmbrăcat urât semnifică vechiul an.

PLUGUȘORUL

Colindătorii care vin cu plugușorul cheamă prosperitatea și recolta bogată. Locuitorii din Bucovina, în schimb, prezic cum va fi recolta anul următor după un ritual ce presupune alcătuirea unui calendar din cărbuni. Cărbunii sunt botezați cu numele fiecărei culturi și arși până în dimineața primei zile din noul an. Rodul recoltei e indicat de cantitatea de cenușă.

BĂTAIA DE LA RUGINOASA

Celebra confruntare din satul ieșean are rolul de a stabili ierarhia între tinerii localnici în anul ce vine. Cei care ies învingători au prioritate în abordarea fetelor din sat. Manifestările s-au soldat de multe ori cu violențe, astfel că Poliția a luat, anul acesta, măsuri de precauție.

DATUL COȘERCILOR

În satele maramureșene, gospodinele pregătesc coșuri pline de bunătăți, pe care le acoperă cu ștergare brodate manual. “Coșercile” sunt “dansate” apoi la o petrecere unde participă tot satul.

Citiți și Cum spunem „Un An Nou Fericit!” în toate limbile globului.

SORCOVA

Este bucuria copiilor, care merg din poartă în poartă cu o sorcovă confecționată dintr- un băț în jurul căruia s-au împletit flori de hârtie colorată. Sorcova joacă rolul unei baghete magice, înzestrată cu capacitatea de a transmite vigoare celui sorcovit. De Anul Nou, se obișnuiește ca moașa să dea copiii la grindă.

VERGELUL

Fetele nemăritate din Bucovina se adună împreună cu ursitoarea satului. Pe masă se așează diverse obiecte: un cuțit, pâine, pieptene, inel, piatră, grâu, sare etc., care se acoperă cu câte o strachină. Cea care vrea să afle cum îi va fi viitorul soț iese din cameră, timp în care se schimbă ordinea obiectelor de sub străchini. Când intră în cameră, fata ridică una dintre străchini, iar ursitoarea, în funcție de obiectul găsit, îi povestește cum va fi alesul. Dacă a găsit un cuțit, viitorul soț va avea o limbă ascuțită, ca tăișul cuțitului. (Info-contribuție Andreea Ciulac)

Superstiții de Anul Nou

Anul Nou trebuie să ne găsească cu bani în buzunar. În prima zi din an nu se dau bani cu împrumut și nici obiecte casnice, pentru ca sporul casei să nu se risipească.

Este bine să scăpăm de datorii chiar în ajunul Anului Nou, pentru a nu avea probleme cu banii în noul an.

Citiți și Mesaje de Anul Nou: Spune “La mulți ani!” familiei și prietenilor.

În noaptea dintre ani, românii obișnuiesc să agațe vâsc deasupra ușii, pentru a atrage norocul și bunăstarea.

Se spune că în noaptea de Revelion trebuie să avem pește pe masă, pentru a ne strecura printre probleme așa cum se strecoară peștele prin apă.

În unele zone ale țării, în special în Oltenia și Banat, de Revelion nu se mănâncă găină, pentru că pasărea râcâie înapoi și nu-ți va merge bine tot anul.

Tot în prima zi din an nu se iese din casă până ce nu intră o persoană brunetă. Potrivit tradițiilor, persoanele brunete aduc noroc și fericire, iar cele roșcate și blonde, ghinion.

Este bine ca în noaptea dintre ani să purtăm o haină nouă și neapărat o piesă de culoare roșie. Aceasta emană energie protectoare, apără de deochi și de spiritele rele.

Ana Grama