Viața în perspectivă

0
255

TrăieșteTrăiește clipa! – Este unică și irepetabilă

4 IULIE – Cel întru Sfinți Părintele nostru Andrei, Arhiepiscopul Cretei

Andrei, născut la Damasc în anul 660, a fost hirotonit pentru Biserica din Ierusalim. A luat parte la al șaselea Sinod Ecumenic de la Constantinopol care a osândit pe monoteliți în 685. El a fost pus să chivernisească orfelinatul de la Sfânta Sofia. Mai târziu a fost ridicat în scaunul Gortinei din Creta. A alcătuit mai multe cântări, dintre care cea mai cunoscută este Canonul cel Mare, devenit modelul celorlalte canoane. El a apărat învățătura despre icoane împotriva atacurilor împăratului Leon Isaurul. A murit în anul 740.

Cea mai fericită vreme a vieții

Un psiholog a pus la 3000 de persoane întrebarea <Pentru ce trăiești?> și a fost uimit să afle că cei mai mulți răbdau prezentul așteptând ceva mai bun în viitor. Actori și animatori cu roluri mărunte așteptau <marea șansă>. Oameni din domeniul afacerilor își socoteau slujba actuală o corvoadă, o simplă trecere de timp, până ce soarta va deschide ușa către ceva mai bun.
O mamă între două vârste spunea: <Sper numai să mă țină nervii până când soțul meu iese la pensie și copiii se duc la casele lor. Trăiesc pentru acea fericită zi când voi putea să mă odihnesc puțin.> Însă când soțul i s-a pensionat și copiii s-au căsătorit, ducându-se să trăiască la casele lor, aceeași mamă era cel mai nefericit om. Privea mereu cu jind înapoi la vremea când soțul ei lucra și casa era plină de copii, socotind că aceea a fost cea mai fericită vreme a vieții ei.

O, cât de des trecem pe lângă bucuria și fericirea ce se poate afla în prezent fiindcă ne gândim numai cât de bine ne va fi mâine! <Iată acum vreme bine primită, iată acum ziua mântuirii!> (II Cor. 6, 2). Acum – nu mâine – este vremea să trăim. Acum – nu mâine – este vremea să ne mântuim, să ne facem întregi.
Vremea noastră pe pământ este limitată. Fiecare clipă este unică și irepetabilă. Mâine nu e al nostru; astăzi este. Acum este vremea să facem milostenie. Acum este vremea să spunem cuvânt de iertare – înainte ca timpul nostru să fugă. Acum este vremea cea mai slăvită a vieții. Vremea lui Dumnezeu este totdeauna acum. <Iată acum vreme bine primită>.

Cuvânt de la Sfinții Părinți

<Nimeni nu păcătuiește dacă fapta este de neocolit.> – Fericitul Augustin”
„Vitamine duhovnicești pentru întărirea sufletului” – Zi de zi cu Hristos de-a lungul anului bisericesc, Editura Cartea Ortodoxă

Viața în perspectivă – Trăiește fericirea din prezent!

A trăi în perspectivă, cu gândul la ziua când va începe concediul, cu dorul de ziua când te vei căsători, când vei avea copil, când va crește copilul și vei avea nepoți etc., este un mod de gândire eronat, care nu îți aduce niciun fel de satisfacție. Nu rezolvi astfel nicio problemă în mod real, nu te bucuri de nicio clipă cu adevărat, n-ai nicio mulțumire, iar viața nu îți spune practic nimic. Nu înțelegi experiențele, trăiești așteptând altele, fără să iei nimic din ce ți se întâmplă acum. Iar când vine vremea „mult așteptată” descoperi că ceea ce-ți imaginai nu se ridică la înălțimea visurilor cu care ți-ai alimentat mintea mai demult, ba, mai mult, regreți vremea aceea când construiai acele visuri în loc să fii fericit cu ce ai.

Trăiește momentul și mulțumește-i lui Dumnezeu pentru el, pentru șansa pe care ți-o oferă, pentru fericirea din prezent. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ai alte aspirații, dar nu da la o parte trăirile prezente în speranța că experiențele viitoare te vor umple de o fericire nebănuită. Ziua de azi contează în primul rând. „Trăiește clipa!” – Carpe diem! (Horațiu) – este îndemnul potrivit și atât de actual. Gândește-te la asta!

Te invit să citești și Vorbește-le altora cu dragoste.

Mihaela Mușetescu