Tramadol, analgezic descoperit în stare naturală în Africa

0
88

medicamente05Tramadol, analgezic sintetic, descoperit în stare naturală în Africa.

Substanţa fabricată la începutul anilor ’70 de industria farmaceutică pentru un medicament de sinteză, Tramadol, a fost descoperită de curând în stare naturală, în Africa subsahariana, informează lefigaro.fr.

Este una dintre acele poveşti frumoase care reunesc toate “ingredientele” succesului: cercetări ştiinţifice de top, medicina tradiţională africană, colaborări umane şi o descoperire ştiinţifică surprinzătoare.

Tramadol, analgezic sintetic, descoperit în stare naturală în Africa.

Totul a început atunci când un tânăr student camerunez l-a cunoscut pe Michel De Waard, neurobiolog la Institutul de ştiinţe neuronale din Grenoble (Inserm, Université Joseph-Fourier, CNRS).

El i-a atras atenţia asupra virtuţilor unui mic arbust din Africa subsahariana, denumit piersic african, care poate ajunge la o înălţime de 4-6 metri.

În medicină tradiţională, mai ales în Camerun, această plantă este folosită în tratamentul mai multor patologii, precum epilepsie, febră, malarie şi durere.

Oamenii de ştiinţă bănuiau că arbustul conţine concentraţii ridicate de alcaloizi. Colaborând cu departamentul de farmachimie moleculară (CNRS/ Université de Grenoble) şi cu Universitatea Buea din capitala regiunii sud-vest din Camerun, Michel De Waard şi colegii săi au decis să identifice acei alcaloizi. Rezultatele studiului lor au fost publicate în revistă Angewandte Chemie.

Ei au testat astfel toate părţile plantei – frunze, trunchi şi rădăcini – şi au avut succes.

Au reuşit să izoleze compusul responsabil cu presupusele efecte antidurere ale arborelui, pornind de la un extract din rădăcină.

“Cel mai surprinzător pentru noi a fost să constatăm că acea moleculă nu ne era necunoscută. Era identică cu Tramadol, un medicament de sinteză, pus la punct în anii ’70 şi folosit în mod frecvent în tratarea durerilor”, a declarat Michel De Waard.

“Medicamentul este utilizat în lumea întreagă, întrucât efectele sale secundare, mai ales dependenta, sunt mai puţin pronunţate decât cele ale morfinei din care derivă”, a explicat acesta.

Tramadolul este într-adevăr o formă sintetică simplificată a morfinei.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, este pentru prima dată când un medicament de sinteză creat de industria farmaceutică este descoperit într-o concentraţie ridicată într-o sursă naturală. Într-adevăr, din punct de vedere cantitativ, concentraţia de tramadol din extrasul de rădăcina uscată de păr african este foarte ridicată în substanţă activă (între 0,4% şi 3,9%).

“Cu 20 de grame de plantă, obţinem o pastilă de Tramadol”, a explicat Michel De Waard.

Autorii studiului au alcătuit deja un plan al acţiunilor următoare: studierea altor specii înrudite cu această plantă – aproximativ 10 – pentru a testa prezenta tramadolului.

Şi, chiar înainte de a se gândi la o viitoare exploatare comercială, cercetătorii considera că descoperirea lor deschide calea către noi posibilităţi pentru populaţiile locale – accesul la o sursă de tratament ieftină şi producerea de tinctura din rădăcină de păr african, care validează anumite “reţete” din medicina tradiţională. În schimb, autorii studiului nu au detectat nicio urmă a acestei molecule în partea aeriană a arbustului, în frunze, ramuri şi trunchi.

Cercetătorii avertizează însă şi în privinţa unui anumit risc de farmacodependenţa asociat cu consumul excesiv de rădăcini de păr african, întrucât acestea produc un opiaceu care acţionează la fel ca morfină şi trebuie, deci, să fie folosit cu moderaţie.

Sursa: emaramures.ro

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here