Frigul şi vântul agravează dermatita atopică

0
491
Tratamentul pentru dermatita atopicăBoala este determinată genetic şi, pe fondul unei sinteze deficitare a unor proteine din piele, conduce la o deshidratare spontană.

Manifestările dermatitei atopice variază în funcţie de individ, de durata afecţiunii şi de vârstă, dar, în general, rămâne considerată o boală dermatologică pruriginoasă (produce mâncărimi). Printre manifestări se numără uscăciunea şi deshidratarea pielii.

Simptomatologia poate fi prezentă şi în perioadele în care boala nu este activă. Când se acutizează, apar leziuni evidente. Ele sunt localizate, în cazul sugarilor, la nivelul feţei, trunchiului şi membrelor; la copii, la nivelul membrelor, iar la adulţi, în pliuri (plică cotului, în spatele genunchilor) şi la ceafă.

Dacă leziunile au apărut de puţin timp, ele sunt roşii, zemuinde, dar dacă au o istorie mai lungă, sunt uscate si fisurate.

La fel, si tratamentul diferă în funcţie de vârstă, de bolile asociate (mai ales cele alergice), de intensitatea bolii, de prezenţa leziunilor acute sau cronice. Esenţial este ca pacienţii să-şi menţină pielea hidratată cu ajutorul emolientelor care trebuie aplicate obligatoriu iarna, când uscăciunea epidermei se accentuează.

Dacă se ajunge la apariţia de leziuni active, medicul specialist poate prescrie un tratament local antiinflamator cortizonic. În situaţiile cu afectare extinsă, se apelează şi la tratament cortizonic oral. Dacă recăderile sunt frecvente, tratamentul cortizonic local trebuie continuat pentru o perioadă lungă de timp, cu riscul reacţiilor adverse pe care acesta le poate produce. O alternativă ar putea fi tratamentul local cu inhibitori de calcineurină; ei sunt lipsiţi de efectele adverse ale cortizonicelor.

Dacă este prezentă infecţia leziunilor cutanate, se adaugă si tratament cu antibiotic local şi/sau general.

Dr. Constantin Stoian, Medic specialist dermato-venerologie, Clinica Gral Medical

Dona Info, ianuarie-februarie 2015

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here