Trei alpinişti pietreni pornesc din nou spre o nouă expediţie în Himalaya

0
237

trei pietreniIonuţ Ştefănescu, Marin Amarinei şi Sorin Dorin Baciu sunt aventurierii care şi-au propus drept obiectiv ascensiunea pe Ama Dablam (6.856 metri)

O nouă expediţie nemţeană este anunţată în Nepal, zona himalayană. Sorin Dorin Baciu, Marin Amarinei şi Ionuţ Ştefănescu sunt cei trei alpinişti care vor pleca marţea viitoare, 15 octombrie spre Nepal. Noul obiectiv al acestora este masivul Ama Dablam (6.856 metri), vârf care se doreşte a fi cucerit cel mult într-o lună de zile. Fără să se gândească la un lider anume al grupului, cei trei pietreni recunosc faptul că asemeni precedentei expediţii din Himalaya (aprilie-mai 2012), le vor sta şi acum în faţă multe situaţii neprevăzute.

Pregătiţi şi antrenaţi

Sorin Dorin Baciu este conferenţiar doctor în cadrul Facultăţii de Geologie şi Geografie „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Are „bifate“ în palmaresul personal multe ascensiuni pe multe vârfuri din Europa, Africa, America de Sud şi Himalaya. Marin Amarinei, de profesie inginer în cadrul Ocolului Silvic Bicaz, a acumulat experienţă montană atât prin expediţiile efectuate în munţii din ţară, cât şi în Caucaz şi Himalaya. Cu o mai vastă experienţă este catalogat Ionuţ Ştefănescu. Profesor de educaţie fizică şi sport la Şcoala Gimnazială nr. 5 Piatra Neamţ, acesta este cunoscut şi ca antrenor de arte marţiale la Clubul Sportiv „Ronin“ din oraş. Munţii cu cele mai înalte vârfuri din Europa, Caucaz, Africa dar şi Himalaya nu mai reprezintă o necunoscută pentru acesta din urmă.

Dorinţa ascensiunii este din 2010

Ştefănescu şi-a dorit o expediţie pe Ama Dablam încă din octombrie 2010. „Practic, de atunci când am fost pentru prima dată, de unul singur, în Nepal, am ţinut să trăiesc, la ea acasă şi nu din cărţi, montaje tv sau amintiri ale altora, experienţa unică de cunoaştere a culturii şi civilizaţiei nepaleze“.  În 2010, la cea dintâi prezenţă în lanţul himalayan, Ionuţ Ştefănescu a avut de parcurs un circuit montan în jurul masivului Annapurna (8.000 metri). Pietreanul a urcat şi pe vârful Chulu West (6.419 metri) din regiunea Gorkha, celebră în toată lumea pentru locuitorii războinici. „Din rândul acestora sunt selectaţi, anual, luptători pentru trupele de elită din Marea Britanie“. Momentul din 2010, petrecut de Ionuţ Ştefănescu în Nepal, i-a oferit alpi-nistului nostru şi oportunitatea de a strânge cât mai multe date, care ulterior s-au dovedit a fi de un real folos, pentru organizarea expediţiei pietrene de anul trecut în Himalaya. Punctele de atracţie pentru Ionuţ Ştefănescu au fost reprezentate de Island Peak (6.189 metri), Ama Dablam (6.856 metri), Baruntse (7.162 metri), Manaslu (8.156 metri) şi bineînţeles, Eve-rest (8.848 metri).

2012, momentul antrenamentului himalayan în grup numeros

În 2012, a doua prezenţă a pietreanului Ionuţ Ştefănescu în Nepal a coincis cu participarea unui grup numeros de alpinişti pietreni în zona himalayană. Viorel Tofan, Ciprian Chelariu, Robert Ţuţuianu, Marin Amarinei, Lucian Mihai, Cristi Rica, Simion Poiană şi Tony Pruteanu s-au alăturat, anul trecut (perioada aprilie-mai), lui Ionuţ Ştefănescu, în proiectul ce a avut drept scop final ascensiunea pe un vârf de 6.000 metri. Atunci, obiectivele expediţiei au fost: tabăra de bază a Eve-restului (5.360 metri), Kala Patthar (5.545 metri), Lobuche Peak (6.119 metri) şi Island Peak (6.189 metri). Toate obiectivele au fost atinse de o parte din membrii echipei, însă grupului pietrean nu i-au lipsit peripeţiile: de la vremea nefavorabilă, adaptarea greoaie cu temperatura şi altitudinea, până la problemele de sănătate şi eva-cuarea cu elicopterul. În tot acel timp, Ionuţ Ştefănescu şi-a făcut timp să se deplaseze şi în tabăra de bază a muntelui Ama Dablam. „Acolo am parcurs cu privirea crestele, pereţii abrupţi de stâncă şi gheaţă, seracurile şi vârful semeţ al muntelui“.

Proiectul actual propus celor trei alpinişti este înscris într-un program mai vast prin care se doreşte ascensiunea unei echipe pietrene pe un „opt“-miar în Himalaya. Despre Ama Dablam (6.812 metri), alpiniştii noştri ştiu, din primele informări, că vor avea în faţă un munte foarte tehnic, râvnit de mulţi alpinişti pe plan mondial. Parcurgerea sa înseamnă o lună întreagă de eforturi susţinute. „Schiţa“ creionată acasă cuprinde trei tabere intermediare până la vârf, cunoştinţe temeinice de alpinism şi escaladă pe stâncă şi pe gheaţă, disponibilitate la efort prelungit în marşul de apropiere şi pe zonele de perete ale masivului, iar nu în ultimul rând, rezistenţă la condiţiile meteo dintre cele mai vi-trege: ploaie, ninsoare, viscol, temperaturi de până la -30 grade Celsius. În plus, alpiniştii noştri vor fi obligaţi să se adapteze rapid la condiţiile impuse de altitudine şi presiune întrucât în ultima parte a traseului propus oxigenul din aer se va găsi doar într-un procent de 30% faţă de oxigenul regăsit la nivelul mării.

Revenirea acasă a grupului celor trei alpinişti pietreni din noua încercare himalayană este programată în data de 15 noiembrie.

Sursa: realitateamedia.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here