Noi piese adăugate Tezaurului Istoric al României: Monede dacice cu valoare excepţională

0
120

trei monede daciceO ceremonie de restituire a trei monede dacice din aur de tip Koson, cu o valoare excepţională va avea loc vineri, 27 martie. Cele trei monede vor fi restituite de autorităţile judiciare belgiene către autorităţile române, Ministerul Culturii şi Muzeul Naţional de Istorie a României, informează un comunicat.

Până în prezent s-au desfăşurat numeroase operaţiuni de recuperare şi repatriere a unor bunuri de patrimoniu prin aplicarea convenţiei UNIDROIT. Ca urmare a acestor acţiuni, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit unele bunuri. Amintim: 13 brăţări dacice regale de aur, cântărind 12,633 kg; 1.024 monede dacice de tip Koson; 258 monede de tip Koson din argint; două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale reale şi fantastice. Lor li se adaugă alte 43 monede greceşti de aur de tip Lysimachos, emişi în secolele II-I a.C., la Tomis şi Kallatis; un depozit de unelte şi arme de fier; 3663 monede de argint şi bronz, recuperate de autorităţile judiciare române pe teritoriul României, între anii 2009 şi 2015.

Expertiza stiintifica

La realizarea expertizelor ştiinţifice ale bunurilor arheologice şi numismatice excepţionale aparţinând patrimoniului cultural naţional al României, recuperate cu sprijinul organelor judiciare româneşti şi străine, au participat o serie de specialişti care activează în cadrul Muzeului Naţional de Istorie a României; Institutul Naţional de Fizică Atomică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”; Institutul de Istoria Artei şi Arheologie (Cluj-Napoca); Biblioteca Academiei Române; Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie (Constanţa); Institutul de Cercetări Eco-Muzeale (Tulcea); Muzeul Ţării Crişurilor (Oradea). Expertizele s-au realizat şi într-o serie de laboratoare specializate din Franţa, Marea Britanie, Germania, Italia şi Statele Unite ale Americii.

unnamed

În 2014 au fost recuperate din Italia, două loturi de monede dacice din aur. Ele sunt  alcătuite din stateri emişi de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmaşii lui Burebista.

Monedele regelui Koson sunt singurele emisiuni dacice de aur care poartă o legendă scrisă cu caractere greceşti. Pe ele sunt mentionate numele şi titlul suveranului emitent. Ele au fost emise în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia. Toate aceste monede extrem de rare au fost obţinute în mod ilicit, de către persoane implicate în activităţi ilegale de detecţii şi săpături în zona Sarmizegetusei Regia, fiind ulterior scoase în mod clandestin din România şi puse în vânzare pe piaţa internaţională numismatică din Europa şi SUA.

Fapt excepţional, datorită acestor monede, cunoaştem azi mai multe date despre istoria politică, viaţa economică, socială, arta şi religia Daciei în anii care au urmat dispariţiei lui Burebista, se mai arată în comunicat.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here