Trei specialişti vor realiza intervenţii neurochirurgicale unice în România

0
345

Trei medici tineri specializaţi în centre universitare renumite din străinătate au ales să facă performanţă în România şi să aducă ţara noastră la standarde internaţionale. Un prim pas în acest demers îl reprezintă înfiinţarea „BRAIN Institute“ (Institutul Creierului) în cadrul Spitalului Monza, a cărui lansare oficială a avut loc joi.

646x404Pacientul în centrul atenţiei“ este sloganul celor aflaţi la conducerea departamentului de neurochirurgie al Spitalului Monza. „BRAIN Institute“ a avut deja primii pacienţi. „Prima operaţie a avut loc pe 10 ianuarie, un meningiom (n.r. – o tumoare beningnă, bine delimitată, prinsă de dura mater)“, spune neurochirurgul Sergiu Stoica, co-fondator.

Medici care au ales să facă performanţă în România

„De şapte ani sunt înapoi în România. M-am întors din dorinţa de a le oferi pacienţilor cel mai bun confort, dar şi pentru că vreau să dau un exemplu, vreau să schimb percepţiile că aici nu se poate face nimic“, spune dr. Sergiu Stoica, co-fondator BRAIN Institute, prima instituţie medicală privată non-profit din România. El s-a specializat în Franţa şi în Canada, a pus bazele şi a coordonat departamentele de neurochirurgie de la Spitalul M.S. Curie şi apoi de la Spitalul Euroclinic.

Dr. Sergiu Stoica, specialist în neurochirurgie vasculară şi tumorală, profesor doctor Ştefan Mindea, specializat în neurochirurgie spinală sau dr. Anca Vişan, specializată în neuro-anestezie reprezintă echipa specialiştilor aflată la conducerea „BRAIN Institute“.

Profesorul Ştefan Mindea a trăit în Statele Unite de la 4 ani. Acolo s-a specializat în neurochirurgie spinală minim-invazivă şi a condus secţia de neurochirurgie spinală a Centrului Medical Universitar Stanford. „În timpul petrecut la Stanford am avut ocazia să vizitez România de mai multe ori. Aici am cunoscut oameni minunaţi, m-am împrietenit cu dr. Stoica şi aşa am pus bazele acestui institut“, declară prof. dr. Mindea.

Prof. dr. Ştefan Mindea s-a mutat definitiv în România, împreună cu soţia şi cei cinci copii. Spune că în ciuda dificultăţilor de echivalare a diplomei, de obţinere a documentelor necesare profesiei, este decis să continue ce a început, şi anume să pună pacientul pe primul loc. „Nu consider că ne pune nimeni beţe în roate, însă, din considerente procedurale, pare aproape imposibil să obţin documentele. Nu renunţ“, mărturiseşte el.

Intervenţii pe creier minim-invazive

În cadrul acestui proiect se vor trata tumori cerebrale, neurinoame (n.r. – tumoră benignă a unui nerv legat de encefal), meningioame, dar şi intervenţii de urgenţă. „Chiar acum două zile am avut o profesoară de fizică cu anevrism rupt. Astăzi este pe picioare şi va fi externată. Am mai avut o tânără cu tumoare medulară (n.r. – tumori ale măduvei spinării, benigne sau maligne) şi un copil cu o tumoare benignă la creier“, spune dr. Sergiu Stoica.

Toate procedurile realizate aici sunt minim-invazive. Nu se mai rade tot capul pacientului, nu se mai fac operaţii pe creier pe încercate. „Echipamentele de ultimă generaţie ne ajută. Neuronavigaţia, care este un fel de GPS pentru creier, ne ajută să ne concentrăm pe zona de interes. Sau monitorizarea electro-fiziologică – este cel mai performant mod de a monitoriza organismul, pentru a vedea cum reacţionează. Însă nu există chirurg fără complicaţii. Scopul nostru este să scădem, cât de mult se poate, aceste complicaţii“, declară Luca Militello, directorul general al Spitalului Monza. Investiţia în aparatura neurochirurgicală  a fost, până acum, de un milion de euro.

Preţurile intervenţiilor chirurgicale sunt mici în comparaţie cu cele din străinătate. Însă, comparativ cu posibilităţile omului de rând din România par destul de piperate. Echipa de specialişti a Spitalului Monza susţine, însă, şi un program „pro-bono“. „Ne-am propus să operăm cel puţin 16 copii până la sfârşitul verii, toţi în cadrul programului pro-bono“, declară Carmen Drăgan, preşedinta Spitalului Monza.

Sursa: Adevarul

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here