Trei veacuri de istorie. Mănăstirea din Baia de Aramă

0
140

baiaÎn 2014 s-au împlinit 300 de ani de la moartea domnitorului Constantin Brâncoveanu. Pentru a-l comemora, Asociaţia Predania, artistul fotograf Irinel Cîrlănaru şi compania Vectorpixel vor să restaureze o comoară de la 1700: fresca originală a mănăstirii „Sfinţii Voievozi” din oraşul Baia de Aramă (judeţul Mehedinţi), pictată de aceiaşi meşteri iconari care au lucrat și la Mănăstirea Horezu.

Campania a fost lansată prin vernisarea expoziţiei cu fotografiile pe care Irinel Cîrlănaru le-a făcut la Baia de Aramă.

Fresca nu a fost restaurată niciodată în cei peste 300 de ani de când zugravul Neagoe a lăsat scrisăcu litere chirilice, în peretele de apus al naosului,  pisania în care sunt pomenite numele celor care au ajutat la ridicarea lăcaşului.

Unul dintre ei a fost Cornea Brăiloiu, Marele Ban al Craiovei şi rudăcu domnitorul Constantin Brâncoveanu, care dăruise 300 de taleri pentru ridicarea bisericii. Un alt nume care apare în pisanie este cel al lui Milco Băiaşul, sârb de origine, și care era vătaful minerilor din Baia de Aramă.

De altfel, după începerea activităţii monahale, aşezământul de la Baia de Aramă a şi fost închinat mănăstirii sârbeşti Hilandar din Muntele Athos.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here