Tricofiţia. Ştiaţi că…

0
2042

TricofiţiaTricofiţia este o infecţie provocată de o ciupercă la nivelul corpului, părului şi a unghiilor. Este una dintre cele mai obişnuite infecţii ale pielii. Există, în principal, patru tipuri de tricofiţie: a scalpului, a trunchiului, a unghiilor şi a picioarelor. Tricofiţia picioarelor mai este cunoscută şi sub denumirea ”piciorul atletului”.

Tricofiţia trunchiului include ”mâncărimea jocheului” şi începe adesea cu răni mici, plate, roşii, uşor ridicate, de formă circulară sau ovală, care pot fi ca o crustă, uscate, solzoase sau umede. Centrele rănilor se vindecă pe măsură ce acestea se măresc şi se răspândesc în cerc. Pot fi prezentate mâncărimi, arsuri  sau dureri.

Acest tip de tricofiţie se răspândeşte prin contactul cu persoanele care au boală sau cu articole (inclusiv îmbrăcăminte) contaminate.

Animale ca: pisicile sau câinii pot, de asemenea, răspândi boala.

Ciupercile care cresc sub unghii formează unghii îngroşate, diforme, sfărâmicioase, decolorate, ca de cretă, crestate sau scobite. Unghia este adesea desprinsă din locul ei.

Tricofiţia unghiilor este una dintre cele mai dificile tricofiţii în privinţa tratamentului.

Poate fi prevenită ţinând mâinile uscate.

Tricofiţia scalpului provoacă adesea căderea părului, care poate fi o pierdere permanentă dacă ciuperca distruge rădăcinile firelor. Acest tip de tricofiţie este foarte contagios şi este cel mai întâlnit la elevi.

Tratament

Pentru a preveni tricofiţia, este important să păstrăm pielea curată şi uscată. Băi frecvente, urmate de o ştergere atentă cu prosopul, sunt de ajutor.

Cei care au tricofiţie trebuie să-şi tăie scurt unghiile pentru a preveni răspândirea bolii prin scărpinat.

Copii infectaţi trebuie să doarmă singuri, iar îmbrăcămintea şi lenjeria lor trebuie spălate separat de a celor neinfectaţi.

Usturoiul poate fi foarte eficient în tratarea tricofiţiei.

Oţetul din cidru (de mere) aplicat în zonă de mai multe ori pe zi s-a dovedit foarte eficient, aşa cum eficiente au fost şi uleiul de ricin, ceaiul goldenseal şi boraxul.

„Remedii naturale”, Phylis Austin, Agatha Thrash, Calvin Thrash

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here