Trocul – mijloc de cumpărare în vechime

Trocul din vechime

0
145
Trocul- A1.ro
Trocul- A1.ro

Trocul din vechime

Trocul-Cu mult timp în urmă, oamenii făceau troc din orice lucru: dacă unul avea o suliţă cu mâner din os, o dădea la schimb pentru  o salbă din aramă şi astfel se mulţumea fiecare cu schimbul făcut. În vremurile vechi oamenii făceau schimburi de piei de animale, sare, unelte, săbii, podoabe şi orice lucru care avea o valoare cât de cât reală. Acest troc se mai practică şi în zilele noastre, mai ales în zonele rurale şi nu numai. Şi schimbul de idei versus anumite obiecte, se numeşte  troc. În schimb, dacă brutarul vroia să cumpere carne însă măcelarul nu avea nevoie de produse de panificaţie, brutarul trebuia să continue să facă schimburi  până găsea ceva care să fie schimbat cu carnea.

După troc, au urmat banii

Uneori, a fost greu pentru oameni ca sa puna un pret pe lucruri, iar in loc de a face trocuri oamenii au inceput sa foloseasca bani ca forma de plata. La inceput, lucrurile nu au fost foarte consistente.
– Aztecii foloseau figurine de papausi facute din aur masiv pentru a cumpara lucruri.
– Egiptenii din Antichitate foloseau inele in loc de bani. Inelele erau facute din bronz, cupru sau aur.
– In Egiptul Antic, oamenilor le placeau sa isi arate bogatia.
– Celtii din Irlanda foloseau, de asemenea, inele si bratari.
– In alte locuri din lume, oamenii foloseau orez, paine sau ciocolata in locul banilor.

Comerţul cu lucruri

Cu mii de ani în urmă, în Epoca de piatră, oamenii au început să are ogoarele, să crească vite şi să adune recoltele. Foarte rapid, şi-au dat seama că pot produce mai multă hrană decât pot consuma.

Prin urmare, au început să facă comerţ, oferind surplusul de hrană în schimbul unor lucruri care le lipseau. De exemplu, dacă le rămânea grâu şi aveau nevoie de o vacă, dădeau grâul în schimbul vacii, şi invers.

Acest tip de comerţ se numea troc şi era bazat pe principiul că orice bun sau serviciu care are o anumită valoare poate fi schimbat.

Deşi a fost utilizat timp de mii de ani, trocul era un proces destul de complicat, care ridica multe probleme:

• trebuia găsită o persoană care să dorească bunul oferit în schimb şi care să posede bunul dorit;

• trebuia găsită o modalitate prin care să fie compensată eventuala diferenţă de valoare. În cazul în care cele două articole nu aveau aceeaşi valoare, trebuia găsită o soluţie pentru divizarea acestora;

• multe bunuri erau perisabile, pierzându-şi astfel valoarea;

• nu era uşor de comparat preţul unui bun cu cel al altor bunuri;

• de multe ori, bunurile erau dificil de transportat.

In interiorul comunitatilor primitive, aproape ca nu se poate vorbi de troc

Comunitatile asigurau, prin munca in comun, impartirea resurselor la toti membrii. In schimb, existau schimburi intre membrii, care se pot asimila la nivelul schimbului de daruri. Eu iti dau o masura de mere iar tu imi dai mie o ulcica de lapte de capra.

Acest sistem de schimb se bazeaza pe tendinta naturala  a omului, de a reintoarce un dar. Tendinta a fost  subliniata si prin practici culturale, reguli scrise sau necrise in comunitate, fie ca ele erau de ordin religios sau moral. Aproape fiecare civilizatie primitiva are asemenea reguli, ele perpetuindu-se pana in zilele noastre in anumite comunitati religioase (de exemplu obiceiul construirii unui hambar,  in comunitatile Amish sau Menonite din America de Nord).

Avantajele trocului

La nivel interpersonal, trocul  poate avea avantaje deosebite:

  • nu necesita existenta banilor, pentru a procura produse sau servicii de care ai nevoie (foarte important mai ales in timpuri de criza economica)
  • poti fructifica produse in exces sau de care nu mai ai nevoie
  • poti sa-ti valorifici talente pe care le ai, prestand servicii in domeniile in care ai cunostinte si aptitudini
  • spre deosebire de procesul de vanzare-cumparare, trocul devolta mult mai usor relatiile interpersonale
  • trocul nu presupune plata taxelor, care apare in orice schimb in care sunt folositi banii.

Ionela Moldovanu