Noi minuni ale Sfântului Nicolae – Misteriosul tovarăş de drum

0
157

O altă minune a Sfântului Nicolae – Rugăciune – Troparul Sfântului Nicolae

troparul sfântului NicolaeO tânără mergea într-o seară să-și viziteze mama bolnavă și îi ducea o pâine albă, care în acele vremuri era mai scumpă decât aurul. Între timp se întunecase și îi era frică să meargă singură prin pădure.

Tânăra și-a amintit o rugăciune scurtă – troparul Sfântului Nicolae – singura pe care o știa și pe care o auzise de la bunica ei. Cum a început să o rostească, încetul cu încetul, frica a părăsit-o. Pe neașteptate, din pădure îi ieși în cale un bărbat între două vârste, pe care ea l-a recunoscut ca fiind vecinul mamei sale, Pavel Ivanovici. El i-a spus că se dusese în pădure pentru a vedea de un stog de fân și că Dumnezeu îi păzește fânul, care se afla la locul său. Tot vorbind ei, au intrat, fără să-și dea seama, în sat. Lângă casa mamei, tânăra și-a luat rămas bun de la vecin și i-a mulțumit că i-a ținut tovărășie.

Puterea rugăciunii – Troparul Sfântului Nicolae 

Când și-a văzut fiica, femeia bolnavă s-a bucurat, dar s-a și alarmat: cum a putut ea să meargă atât de târziu prin pădure? Fiica i-a povestit că, atunci când i s-a făcut frică, a început să rostească troparul Sfântului Nicolae – „Îndreptător credinței și chip blândețelor…” și, peste puțin timp, i-a ieșit în cale vecinul lor, Pavel Ivanovici, așa că au venit împreună acasă.

Dimineața mama a rugat-o pe fiică să treacă pe la Pavel Ivanovici pentru o trebuință oarecare. Când tânăra a intrat în casa acestuia, i-a spus: „Ce bine și repede am ajuns noi aseară în sat!” Însă vecinul, mirat, a întrebat-o: „Unde am eu fost ieri cu tine? Eu am stat acasă toată seara și am cusut pâslari”.

Oglezneva A. S., oraşul Neviansk, regiunea Sverdlovsk

“Noi minuni ale Sfântului Nicolae” – Traducere din limba rusă de Lucia Ciornea. Editura Sofia Editura Cartea Ortodoxă Bucureşti, 2004

Citiți despre mai multe minuni ale Sfântului Nicolae la rubrica Spiritualitate.