Din bucătăria românească veche: Trufe și Macaroane în zeamă de carne

0
114

trufeTrufe și Macaroane în zeamă de carne sunt două din rețetele publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa, scrie Agerpres.

Trufe

Curăță-le de coaje (scoate-o cât poți de subțire). Dacă trufele vor fi pline de pământ, le pui mai întâi în apă, le lași câtva și apoi le schimbi apa și le freci cu o perie. Le speli în mai multe ape. Se pot curăța și usca de pământ fără a le pune în apă, și le speli pe urmă.

După ce le-ai curățat pielița cu un cuțitaș, le pui într’o cratiță cu zeamă de carne, să fie acoperite, le pui sare, piper multicel, puțin unt; pune totul pe foc iute, și acoperi cratița. După 20 minute scoți trufele, le ștergi, le așezi pe un taler într’ un șervet și le dai la masă.

Macaroane în zeamă de carne

În 100 gr. unt rumenește ceapă tăiată mărunt. Sărează, pipărează. Adaogă 2 kg. carne vacă pulpă sau alta și acoperă cratița fără apă. Focul domol timp de patru ore.

Ia 3 kg. tomate fierbele deosebit cu sare și piper fără apă de loc. Când s’au fiert trecele prin sită.

Macaroanele aruncă-le într’o oală cu multă apă în clocot, să fiarbă acolo în clocote vreo 20 minute. Scoate macaroanele și scurgele de apă într’o sită.

Amestecă în acest moment tomatele cu zeama de carne și așează în cratiță astfel: un strat de macaroane, unul de brânză rasă, unul de zeamă. Reîncepi la fel până la sfârșit. Servește cald.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here