A terminat liceul printre primii, deși este oarbă, aproape surdă și fără simț tactil

0
98
Tsang Tsz-KwanO elevă din Hong Kong a reușit imposibililul: deși este oarbă, aproape surdă și îi lipsește și simțul tactil, tânăra de 20 de ani a terminat școala printre primii și, din toamnă, vrea să meargă la universitate ca să se specializete în traduceri din chineză în engleză, informează CNN.

Tsang Tsz-Kwan poate părea, la prima vedere, o tânără obișnuită, doar că viața sa este departe de ceea ce poate fi etichetat drept normal. Încă din copilărie, Tsang a rămas oarbă și aproape complet surdă. Mai mult decât atât, nu deține nici abilitatea de a simți forma lucrurilor cu ajutorul vârfurilor degetelor, fapt ce a împiedicat-o să poată “citi” caracterele Braille.

Tânăra nu s-a dat însă bătută în fața obstacolelor ce păreau copleșitoare și a găsit o metodă de a se folosi de sistemul Braille pentru a putea studia. A urmat mai întâi o școală specială pentru persoanele cu dizabilități de vedere și auz, iar apoi a trecut în sistemul public de învățământ.

Fata reușește să citească cu ajutorul buzelor, metodă ce i-a uimit până și pe specialiștii din domeniu.

“Știu că nu e ceva obișnuit și că pare mai degrabă ceva de domeniul fanteziei. Nici măcar eu nu știu cum mi-a venit această idee. La început, nimeni nu m-a crezut… Chiar și acum, oamenilor li se pare ciudat. Uneori, e chiar jenant atunci când citesc în locuri publice sau în prezența unor persoane pe care nu le cunosc foarte bine”, a povestit ea.

Tsang Tsz-Kwan mai spune că metoda ei de citit poate fi destul de dificilă ținând cont că materialele publicate în sistemul Braille sunt destul de voluminoase și greu de mânuit.

“Dar dacă nu aș fi încercat să-mi depășesc limitele, cu siguranță nu aș fi reușit să fac nimic. La liceu, am decis la un moment dat să părăsesc școala specială pentru persoane cu dizabilități și să mă mut la o clasă normală. Trebuia să fac asta dacă vroiam să reușesc să mă integrez în societate după terminarea studiilor”, mai spune chinezoaica.

Potrivit profesorilor lui Tsang, tânăra nu a fost niciodată marginalizată de colegii ei și că integrarea socială a fost un proces gradual.

Tsang le-a transmis tuturor celor care se confruntă cu diverse dificultăți că, atâta timp cât există voință, există și o soluție de a depăși obstacolele în viață.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here