”Tu ai o inimă de mamă şi… purtarea de mamă vitregă”

0
117

mama2-Gheronda, sfântul Isaac Sirul scrie: „Dumnezeu i-a în considerare virtutea după discernământul cu care este săvârşită”.

-Aşa este. Fiecare faptă a noastră, pentru a fi plăcută lui Dumnezeu, şi fiecare virtute, pentru a fi cu adevărat virtute, are nevoie de discernământ. Discernământul este sarea virtuţilor. De aceea şi Hristos, ne spune în Evanghelie:” Orice jertfă va fi sărată cu sare”. Să ne gândim de pildă, de cât discernământ are nevoie asceza! Omul trebuie să aibă în vedere puterile pe care le are, şi starea lui duhovnicească. Căci, dacă întreci măsura, vei ajunge să nu mai poţi face nimic, iar acest lucru va fi spre pauza întregii tale vieţi duhovniceşti. De aceea spun părinţii că tot ce este peste măsură este de la diavol. Pentru Cuviosul Paisie Cel Mare, de pildă, care putea să postească chiar şi douăzeci de zile, nu era o exagerare când ţine adesea post negru de trei zile. Însă unul căruia îi tremură picioarele ţi nu poate posti cele trei zile, nici măcar odată pe an, dacă ar voi să ţină mereu post negru, acesta ar fi o exagerare, adică de la diavol.

-Înţeleg că pentru asceză este nevoie de discernământ, însă mi-e greu să concep acelaşi lucru pentru celelalte virtuţi. Ne-aţi putea da un exemplu?

-Să te luăm pe tine ca exemplu. Tu ai o inimă de mamă şi… Să spun mai departe?

-Da, Gheronda.

-Şi purtarea de… mamă vitregă. Ai atâta jertfire de sine, atâta lepădare de sine, atâta bunătate, dar nu ai discernământ. Nu eşti atentă să vezi cine este cel care îţi vorbeşte şi ce anume vrea; nu te gândeşti cum trebuie să te porţi cu el, ci îl repezi. Iar acela se mâhneşte, căci el nu vede inima ta.

-Aşadar, ce trebuie să fac?

-Să-l rogi pe Dumnezeu să te lumineze, ca să le înfrunţi pe toate cu discernământ. Înarmează-te acum cu răbdare şi rugăciune şi încet – încet vei dobândi şi discernământ.

Cuviosul Paisie Aghioritul – Cuvinte Duhovniceşti. Patimi şi virtuţi

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here