Tulburarea afectivă sezonieră

0
152

depresie sezonierăDepresie sezonieră

Atunci când unii oameni aud de simptomele acestei boli, prima lor reacţie este: „Ah, deci asta era problema mea!” Dacă vremea din timpul iernii vi s-a părut întotdeauna deprimantă, poate vă simţiţi mai bine dacă ştiţi că nu sunteţi singurul care suferă de depresie sezonieră. Dacă starea de spirit devine atât de deprimată încât simţiţi că nu mai puteţi funcţiona normal, nu ezitaţi să vorbiţi cu medicul dumneavoastră. Dar dacă simptomele sunt moderate, remediile care urmează vă pot fi de folos pentru a vă înveseli viaţa.

Ce este în neregulă

Tulburarea afectivă sezonieră (Seasonal affective disorder – SAD) este predominant întâlnită în cele mai întunecate luni ale anului – decembrie, ianuarie şi februarie – atunci când soarele este foarte scump la vedere. Simptomele includ depresie moderată sau severă, somn prelungit, energie scăzută, pofte pentru carbohidraţi şi îngrăşare.

SAD a fost legată de hormonul melatonină, produs de glanda epifiză din creier. Nivelurile scăzute de lumină duc la o producţie sporită de melatonină. O altă teorie sugerează că lumina solară afectează substanţele reglatoare ale stării de spirit, cum ar fi serotonina.

Înveseliți-vă!

Faceţi tot ce puteţi pentru a creşte cantităţile de lumină naturală din camera dumneavoastră. Menţineţi perdelele şi jaluzelele deschise. Dacă ramurile copacilor blochează lumina la fereastra dumneavoastră, tăiaţi-le. Într-o cameră care este umbrită tot timpul, luaţi în considerare posibilitatea instalării unui luminator, în special în bucătărie sau sufragerie unde vă petreceţi cea mai mare parte a timpului.

În zilele însorite de iarnă, mergeţi la o plimbare afară. Chiar dacă lumina solară de iarnă nu are aceeaşi intensitate de aceea din mijlocul verii, o doză de lumină solară adevărată este mult mai eficientă decât becurile din casă. De fapt, un studiu a arătat că o plimbare de o oră iarna este atât de eficientă pentru reducerea simptomelor SAD ca o plimbare de două ore şi jumătate sub iluminat artificial.

Plănuiţi-vă cea mai lungă vacanţă în timpul lunilor de iarnă şi mergeţi într-un loc cu climat cald şi însorit dacă este posibil. Doar una sau două săptămâni de evadare din iarna posomorâtă pot oferi mult dorita ameliorare a simptomelor SAD.

Înscrieți-vă la o sală de forță sau umblați prin frig

Chiar dacă studiile au arătat că exerciţiile fizice vă vor ajuta să ieşiţi din depresie, este greu să găsiţi o motivaţie serioasă iarna. Dacă vă alăturaţi unui club de sănătate şi stabiliţi un program fix, este mult mai probabil că exerciţiile pe care le faceţi vă vor îmbunătăţi starea de spirit.

Faceţi exerciţii afară. Mergeţi pe jos sau cu bicicleta – orice vă face plăcere să faceţi şi care vă scoate în aerul de afară. Chiar şi în zilele posomorâte, veţi reuşi să captaţi suficientă lumină solară dacă vă faceţi exerciţiile afară. Dacă este totuşi prea urât afară, o idee bună este să instalaţi o bicicletă de exerciţii în faţa unei cutii de iluminat.

O plantă antigriji

Pentru a vă îmbunătăţi starea de spirit, luaţi o capsulă de 300 mg de sunătoare de trei ori pe zi. Denumită în trecut „Graţia lui Dumnezeu” sau „planta binecuvântată”, această plantă are un efect antidepresiv moderat. Pe parcursul ultimilor 20 de ani, studiile au arătat că unul dintre compuşii săi ajută indirect la creşterea secreţiei de serotonină.

Un lucru negativ în ceea ce priveşte sunătoarea este că aceasta sporeşte sensibilitatea pielii la lumina solară. Atunci când o luaţi, asiguraţi-vă că folosiţi suficientă cremă de plajă înainte de a ieşi din casă. (Atenţie! Nu combinaţi sunătoarea cu terapia cu lumină – riscaţi să vă afectaţi ochii şi pielea. Nu luaţi planta nici cu medicamente antidepresive.)

Depresie sezonieră – Alte lucruri care să vă îmbunătățească dispoziția

Luaţi un supliment multivitaminic şi mineral care să conţină vitamina B6, tiamină şi acid folie. Studiile au arătat că toate aceste vitamine ale complexului B pot avea efecte benefice asupra stării de spirit.

Nu exageraţi cu biscuiţii, dulciurile şi alte alimente care conţin carbohidraţi. Zahărul rafinat s-ar putea să vă binedispună iniţial, dar după aceea energia vă va scădea drastic şi la fel se va întâmpla şi cu starea de spirit. Optaţi pentru mese cu conţinut bogat de proteine care pot îmbunătăţi vioiciunea – un ou fiert pentru micul dejun, poate, şi un sendviş cu piept de pui pentru prânz.

Pentru a preveni oscilaţiile stării de spirit, evitaţi consumul de alcool. Un pahar de alcool s-ar putea să alunge anxietatea pentru un timp. Dar pentru că alcoolul este un depresiv, starea de spirit va intra în declin foarte curând.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă aveţi parte de o depresie sezonieră severă şi schimbări ale obiceiurilor de masă şi somn, faceţi o vizită medicului. Starea dumneavoastră ar putea fi îmbunătăţită cu antidepresive şi terapie cu lumină – care implică expunerea la corpuri de iluminat special concepute.

Să fie lumină!

Câştigaţi lupta cu depresie sezonieră (de iarnă) sporindu-vă expunerea la lumină. Puteţi să achiziţionaţi o cutie de iluminat pentru tot spectrul, care emite o lumină artificială extrem de puternică pentru a compensa lipsa soarelui. Se crede că lumina afectează atât melatonina, cât şi serotonină, astfel încât are o influenţă pozitivă asupra somnului şi stării de bine. Puneţi cutia de iluminat la aproximativ 0,5-1 m de locul în care lucraţi, citiţi sau gătiţi şi porniţi-o.

Unele persoane beneficiază în urma expunerilor de 30 de minute. Altele au nevoie de ore întregi. Încercaţi şi vedeţi: nu există supradoză de lumină. Iluminatoarele sunt foarte uşor de găsit şi achiziţionat online.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Citiți despre alte remedii naturale la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here