Tumorile cerebrale generează probleme de auto-percepție

0
144

tumoriApariția tumorilor cerebrale determină numeroase persoane să cerceteze extreme de bine aspectele care conduc spre o asemenea maladie. Se spune că orice om, la orice vârstă are o predilecție către apariția tumorilor cerebrale, mai ales copii cu vârsta de mai puțin de 2 ani și bătrânii, care prezintă un risc particular de a dezvolta această boală.

Pacienţii care au fost trataţi pentru cancer al sistemului nervos central (SNC) sau de tumori cerebrale în copilărie sau adolescenţă pot avea mai târziu probleme legate de auto-percepţie şi identitatea de sine, potrivit unui recent studiu efectuat de Karolinska Institutet din Suedia publicat în revista Neuro-Oncology, relatează agenţia Xinhua.

S-a demonstrat că tipurile de tumori dezvoltate pe diferite grupe de vârstă variază foarte mult, iar tumorile cerebrale din copilărie afectează identitatea la maturitate.

De pildă, glioblastomul (o tumoră cu malignitatea ridicată) are incidența cea mai mare la bătrâni, în timp ce meduloblastomul este mai frecvent la copii; dar amândouă tipurile de tumoră pot cauza decesul, comportându-se clinic foarte diferit.

‘Efectele târzii ale cancerului sistemului nervos central din copilărie nu se referă numai la starea generală de sănătate, ci şi la funcţiile fizice şi neuro-psihologice. Experienţa unei boli ca un întreg, cu riscul crescut de afecţiuni şi efecte secundare legate de tratamentul oncologic, afectează auto-percepţia şi contribuie la conturarea identităţii psihologice’, relatează Agerpres.

Prezența unei auto-percepții negative în detrimental uneia pozitive s-a dovedit a fi mai întâlnită în rândul celor ce au supraviețiut, iar tratamentul cu radiații efectuat asupra creierului măreșre riscul apariției efectelor adverse asupra auto-percepției la adulți.

În ceea ce privește problemele neuro-cognitive și funcționale, există și unii factori de personalitate care se află într-o relație de interdependență cu starea psihologică a individului, aspect ce întărește procesul de reabilitare psiho-socială, după cum subliniază  Krister K. Boman, specialist al Departamentului pentru Sănătatea Femeilor şi a Copiilor de la Karolinska Institutet.

Cercetătorii afirmă că rezultatele confirmă importanţa unor măsuri intense de prevenire în îngrijirea sănătăţii, precum şi a unui plan de urmat extins până la vârsta adultă care să satisfacă nevoile specifice ale pacienţilor adulţi supravieţuitori ai cancerului cerebral pediatric.

Mai mult decât atât, îngrijirea sănătăţii trebuie să aibă în vedere faptul că bolile şi tratamentul sistemului nervos central afectează dezvoltarea personalităţii pe termen lung, aspect ce este relatat și în studiul cu finanțare din partea Swedish Childhood Cancer Foundation şi a Karolinska Institutet din Suedia, precizează Xinhu, se arată pe site-ul http://www.agerpres.ro.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here