Ucigaşa cetate

0
124

Ucigaşa-cetateÎn sfârşit, iată şi nişte farisei milostivi. îi aduc lui Iisus vestea că Irod vrea să-L omoare, deci să Se ducă de prin părţile acelea.
Iisus îl ştia pe Irod capabil de rele, totuşi nici cea mai mică frică nu I-a pricinuit Dimpotrivă, i-a zis „vulpe bătrână”, ca unuia ce umbla cu doua fete, între slăbiciunile lui Israil şi ale stăpânim romane, şi le-a trimis vorbă cu aceiaşi vestitori, că puţine zile mai are şi ştie ce-L aşteaptă, dar în Ierusalim.
Ierusalimul, cetatea lui David, cetatea Templului lui Solomon – una din cele 7 minuni ale antichităţii, calificată de faptele ei: cetate ucigaşa de prooroci – îşi aude şi ea osânda. .
Toată strădania lui Iisus de a aduna pe fiii sfintei cetăţi, cum adună găina puii sub aripi a fost zădărnicită de conducerea din Ierusalim. Bine cu sila nici Dumnezeu nu face. Dar dacă Dumnezeu vrea binele şi omul îi stă împotrivă, împotrivirea are urmări.
Conducerea din Ierusalim a avut prilejul să vadă ce-a păţit falnica cetate pentru faptele locuitorilor ei, cu prilejul ducerii lor în captivitatea babilonică. Ieremia proorocul, plângând cetatea, se întreba cu durere: „Cui i-ai mai făcut. Doamne, ce ne-ai făcut nouă?”.
Cu toate acestea, istoria nu i-a învăţat minte pe contemporanii lui Iisus. Drept aceea. Ierusalimul se va pustii din nou. Iisus i-a prezis pustiirea, o pustiire din care nu se va mai reface niciodată. Urgia lui Titus, la anul 70, n-a mai lăsat în picioare decât „zidul plângerii”, atât a mai rămas din ucigaşa cetate.
Dărâmarea cetăţii a început mai devreme: în prima vineri a Patimilor, când un fulger al mâniei divine a rupt în două catapeteasma Templului lui Solomon. Aceasta a fost dărâmarea spirituală a lui Israil. De atunci nu mai au ei Templu.
A încercat Iulian Apostatul să contrazică profeția Mântuitorului, vrând să restaureze Templul, dar cu o suliță în piept a sfârșit, declarându-se învins.
În Ierusalim și pietrele, care n-au mai rămas una peste alta, mărturisesc pe Iisus și așteaptă zdrobite ”Noul Ierusalim”, cel de sus.

Martori şi mărturisiri, Hristos, Domnul, în istorie,  Părintele Arsenie Boca – Predică

Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here