Un agent patogen amenință cultura de măslini a Europei

0
153

Conform specialiștilor un agent patogen care afectează  măslinii ar putea putea fi o amenințare majoră pentru culturile din Europa.

Xylella fastidiosa este o bacterie care afecteză în acest moment culturi de măslini din sudul Italiei și conform experților are „potențialul de a provoca daune în regiunile producătoare de măsline, de îndată condițiile de mediu sunt favorabile”, după cum transmite bbc.com/.

frunzeAutoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară consemna într-un raport emis că Xylella fastidiosa, prezintă  „un risc major pe teritoriul UE”.

De asemenea bacteria poate efecta și alte culturi din Europa, cum ar fi citrice, viță de vie, fructe sâmburoase (migdale, piersici, prune)  dar și  arbori și plante ornamentale, cum ar fi stejar, paltin și oleandru.

Bacteria Xylella fastidiosa, care provine din America, a infectat peste 74.000 de acri din regiunea Puglia din Italia și se răspândește rapid. Focarele din America de Nord și de Sud au demonstat gravitatea potențială a agentului patogen.

În prezent au fost instaurate măsuri de biosecuritate prin care se interzice circulația materialului de înmulțire din specii gazdă susceptibile din zona infectată.

Simptomele variază în funcție de plantele gazdă, dar, în general, bacteria invadează planta și blochează transportul de apă și de substanțe nutritive. Plantele afectate nu se pot hrăni, frunzele se îngălbenesc, se usucă treptat ceea ce duce, în cele din urmă la moartea acestora.

Stephen Parnell, epidemiolog la Universitatea din Salford și membru al echipei științifice a European Food Safety Authority (EFSA) a explicat gravitatea problemei într-un interviu pentru BBC News „în Brazilia, unde bacteria afectează culturile de citrice, aceasta s-a extins rapid de la câțiva copaci la aproape două milioane, în doar cinci ani”.

Cu toate acestea specialistul spune că „există un un grad de incertitudine în ceea ce privește importanța epidemiologică a acestei specii”. Acesta spune că pentru a vorbi de o epidemie ai nevoie de „ populații de vectori, ai nevoie de gazde adecvate și de condiții de mediu prielnice”.

Deși epidemia este, conform oficialilor, sub control, Dr. Parnell și-a exprimat îngrijorarea că aceasta s-ar putea extinde în continuare ca urmare a răspândirii pe o rază mare a vectorilor. După părerea acestuia, agentul patogen ar fi putut ajunge deja și în alte zone, putând fi transportat, ușor, de vânt. În continuarea discursului său acesta atrage atenția asupra perioadei de incubație, când planta este afectată dar nu manifestă simptome.

În ceea ce privește controlul răspândirii agentului patogen, Dr. Parnell a declarat că metode care au fost aplicate pentru controlul focarelor din America, probabil, nu ar fi la fel de eficiente în Europa.

Italia exportă în prezent 480.000 de tone de ulei de măsline anual, ceea ce o face al doilea cel mai mare exportator din lume după Spania, cu Puglia reprezentând 180.000 de tone din totalul exportat. Producția de ulei din Italia ar putea grav afectată în cazul în care bacteriile se raspandesc în continuare. În acest moment se constată un declin rapid al măslinilor, pe care specialiștii l-au denumit „complesso del disseccamento rapido dell’olivo”.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here