Un alpinist maramureşean va participa la o expediţie care are ca ţinta cucerirea vârfului Everest

0
429

himalaya-gabriel-moticaUn maramureşean, alături de alţi trei alpinişti bucureşteni, porneşte astăzi, 3 aprilie, într-o aventură de două luni care va avea ca punct culminant ascensiunea celui mai înalt vârf din lume. După un şir lung de antrenamente, echipa de alpinişti va ajunge în munţii Himalaya cu speranţa că doi dintre ei vor reuşi să cucerească vârful Everest. Dacă totul se va desfăşura conform planului, alpiniştii se vor întoarce acasă la începutul lunii iunie.

Echipa Everest România este formată din trei alpinişti bucureşteni cu experienţă, care au cucerit numeroase vârfuri de peste 4.000 de metri. Anul acesta, un maramureşean a fost cooptat în echipă, astfel că şi el va participa la expediţia ce se va desfăşura în munţii Himalaya. Cu toate că se afla la prima urcare la înălţimi atât de mari, maramureşeanul Gabriel Motâcă are o experienţă de peste 30 de ani în escaladarea munţilor, având la activ mai multe ascensiuni în Carpaţi, dar şi în munţii Alpi.

„O echipă din România va merge, începând din 3 aprilie, pentru aproximativ două luni, în Himalaya, având ca ţinta escaladarea vârfului Everest,himalaya-gabriel-motica1 cel mai înalt vârf din lume. Am avut şansa să pot participa la o aşa expediţie şi să reprezint Maramureşul acolo. Am început în urmă cu şase luni antrenamente individuale în împrejurimile oraşului Baia Mare, pe munţii din împrejurimi, plus experienţa de peste 34 de ani în slujba muntelui mă vor ajuta să ajung cât mai sus posibil”, a precizat alpinistul maramureşean Gabriel Motâcă.

Pentru a putea ajunge să escaladeze cel mai înalt vârf din lume, costurile sunt foarte ridicate, doar taxa de vârf ajungând la 10.000 de dolari. Tocmai de aceea, doar doi membri ai echipajului vor ajunge pe vârful Everest, iar ceilalţi doi îi vor ajuta pe aceştia să poată face escaladarea în cele mai bune condiţii. Alpinistul maramureşean mărturiseşte că nu îi este frică de ascensiune şi, făcând o glumă, povesteşte că cel mai greu i-a fost să poată ajunge până în această etapă.

„Ca să o luăm ca şi o glumă, cea mai dificilă parte a fost să pot să ajung acolo, pentru că pentru un alpinist din România pregătirea, finanţarea, călătoria până acolo sunt părţi mult mai dificile decât ascensiunea propriu-zisă. Având în vedere că este o echipă, şansa mea este să fiu membru în această echipă şi să-i ajut pe doi dintre participanţi, care vor face parte din echipa de vârf, şi pentru care există finanţare”, a mai arătat alpinistul maramureşean.

himalaya-gabriel-motica2Echipa de alpinişti îşi propune să transmită în timp real ascensiunea, prin intermediul fotografiilor şi al filmărilor realizate de ei pe parcursul urcării. Ascensiunea propriu-zisă va dura aproximativ două săptămâni, urmând ca alpiniştii să se întoarcă în ţara în primele zile ale lunii iunie, dacă expediţia va decurge bine.

Pentru a putea participa la expediţie, alpinistul maramureşean a fost sponsorizat de agenţia de turism Sfara Tours cu biletele de avion.

Din echipa de alpinişti mai fac parte, pe lângă Gabriel Motâcă, Tiberiu Pintilie, Oana-Maria Harabagiu şi Adrian Fako.

Sursa: emaramures.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here