Un clik pentru un talent remarcabil. Dacă strânge 20.000 de like-uri i se publică primul CD – VIDEO

0
67

sergiu-tuhutiu-465x390Un pianist român de mare talent este în fața uneia din cele mai neobișnuite provocări din viața lui. Mai tare decât atunci când a urcat pe scenă ca să impresioneze atât de tare juriul încât să îi acorde premiul I la concursul ”Debut to Master Soloist Piano Competition” din Sankt Petersburg. Dacă strânge 20.000 de like-uri pe pagina sa de artist de pe Facebook i se va publica CD-ul de debut, la o importantă casă de producție din Londra.

”În iunie 2011, un prieten cu care nu mai vorbisem de ceva vreme m-a întrebat de ce n-am plecat încă din România. L-am întrebat unde crede că ar trebui să merg, iar el mi-a spus: Londra. Interesant era la momentul ăla că eu încercam să-mi rezolv cazare și bilete de avion pentru un masterclass la care primisem o bursă, tocmai la Londra, însă prietenul meu nu știa nimic despre asta.

Când i-am spus despre masterclass, mi-a spus: ”Hai să facem un deal: eu îți ofer două luni la Londra cazare și masă, plus bilet de avion – dar numai dus, să nu te mai întorci! Iar dacă te întorci, e problemă ta. Și în două luni tu îți întinzi antenele cât poți și încerci să rămâi acolo. Acolo e locul tău, băi! Și nu mi-ești dator cu nimic”.

Inițial am crezut că e o glumă, apoi am văzut că vorbește serios și în final m-a înduplecat să accept. Ironia sorții e că propunerea de acum cu înregistrarea CD-ului seamănă cu cea pe care prietenul meu mi-a făcut-o atunci. Nu pot să spun decât: ”Mersi, Cristi!” M-am întâlnit în repetate rânduri cu cineva de la un studio de înregistrări din Londra. La un moment dat m-a invitat la studio să imprim o piesă, la alegerea mea. Am înregistrat un vals de Chopin, înregistrare care există și pe Youtube.

A fost mulțumit de rezultat și, într-o discuție cu totul informală despre obstacolele pe care trebuie să le depășească astăzi un muzician în drumul lui, a venit cu propunerea de a-mi oferi înregistrarea unui CD de debut dacă reușesc să obțin 20.000 de like-uri pe pagină mea de Facebook. Am luat-o că pe un fel de ”Te ajut dacă îmi arăți că faci ceva să te ajuți și tu mai mult”. Chiar dacă mi s-a părut imposibil inițial, n-aveam ce pierde încercând. M-a rugat să-i păstrez anonimatul, așa cum, curios, și prietenul meu a făcut când cu plecarea la Londra”, povestește pianistul Sergiu Tuhuțiu.

”Am fost cumințenia întruchipată”

Sergiu Tuhuțiu are 31 de ani. S-a născut în Baia Mare și tot acolo a început studiul pianului. Spune că a fost cumințenia întruchipată până la vârsta de opt ani. Apoi a devenit rebel. ”Îmi amintesc de prima oară când am văzut un pian. Aveam șapte ani și mersesem să dau examen pentru a fi acceptat la Liceul de Artă. Acolo am intrat într-o sală unde, indicând înspre o pianină, mama mea mi-a zis: ”Asta e un pian”. Eu nu înțelegeam nicicum unde e pianul, fiindcă avea capacul închis. După ce a ridicat capacul mi s-a părut o jucărie fantastică. De atunci mă tot chinui să-i dau de capăt”, ne spune artistul.

Anul trecut a câștigat premiul I la concursul ”Debut to Master Soloist Piano Competition” din Sankt Petersburg. În urmă câștigării acestui premiu i s-a oferit un concert de debut la Filormonica din Sankt Petersburg, unde a cântat Concertul Nr. 1 de Mendelssohn sub bagheta maestrului Vladimir Fanshil.

Pe Facebook a reușit să strângă peste 14.000 de aprecieri (https://www.facebook.com/SergiuTuhutiu?fref=ts), apropiindu-se vertiginos de împlinirea șansei sale muzicale. ”Un CD e o carte de vizită și poate avea un impact mai mare sau mai mic asupra carierei, asta depinde de multe alte elemente. Însă dincolo de orice, e un pas serios în lumea muzicală și poate atrage critici pozitive, concerte, contracte, agenți etc.”., a mai mărturisit Sergiu Tuhuțiu.

Sursa: EVZ.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here