Un clujean a descoperit o nouă stare a creierului

0
368

Presa medicală internaţională este entuziasmată în aceste zile de atestarea unei activităţi a creierului care nu a mai fost cunoscută, aflată dincolo de linia izoelectrică, asociată până acum morţii cerebrale şi sfârşitului.

bogdanDescoperirea s-a făcut într-o clinică din Cluj. Medicul neurolog Bogdan Florea a dezvăluit pentru Ziar de Cluj povestea demnă de un scenariu de Hollywood a atingerii unei noi frontiere în domeniu. Medicul primar neurolog Bogdan Florea îşi primeşte pacienţii într-un cabinet dotat ca în filmele SF, în care dacă închizi geamul nu mai ai nici semnal la telefon. Bine dispus, amabil, specialistul îşi spune povestea cu un vocabular de profesor de română şi entuziasm de erou american. Este cercetător la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Iuliu Hațieganu”, la Institutul de Cercetare Imogen, şi, cu peste 20 de ani în urmă a venit la studii tocmai din Suceava, atras de şcoala medicală de aici.

“Am ales neurologia pentru că e matematică. E un domeniu care îţi dezvoltă modul de gândire, e ştiinţa care generează cele mai multe sinapse”, îşi explică el alegerea specializării.

Cercetările asupra pacienţilor în comă au dus şi la descoperirea care poate revoluţiona ceea ce se cunoaşte despre creier. Mai exact, a scos la iveală că în creierul unor pacienţi în comă, în anumite condiţii se înregistrează o activitate despre care nu se ştia până acum.

Specialistul clujean a studiat mult cazuri de epilepsie, practică neurofiziologia, este domeniul său de activitate, alături de ceea ce se numeşte “EEG-EMG şi potenţiale evocate”. Este vorba de electroencefalogramă – înregistrarea potenţialelor electrice ale activităţii spontane a neuronilor corticali, cu ajutorul electrozilor aplicaţi pe scalp şi de electromiografie, care este înregistrarea activităţii electrice a muşchilor.

“Fac multe înregistrări la pacienţii comatoşi. Multora le este frică de come. Nu sunt un domeniu apetisant pentru medici, pentru că nu sunt prea multe de spus. Indiferent de etiologie, că pacientul e lovit, intoxicat sau a avut vreun atac, coma e cam aceeaşi dar are tot felul de manifestări. Există o singură analiză la îndemână care ne spune cum funcţionează creierul şi asta este electroencefalograma – EEG. Suntem nişte fericiţi pentru că trăim într-un oraş, într-o zonă în care oamenii şi medicii se respectă şi colaborează. Am ajuns în acest fel să fac înregistrări la pacienţi de la Terapie Intensivă, pentru identificarea etiologiei”, relatează medicul.

În anii de pregătire, studenţilor medicinişti li se pun în faţă atlase şi manuale cu tipare pe care le învaţă pe de rost şi apoi se bucură să le descopere la pacienţi. Pentru doctorul Florea aceasta a fost doar primul pas, pentru că a ajuns în situaţia să înregistreze o activitate nemaiîntâlnită şi a avut, după cum mărturiseşte, curajul să se mire.

Totul a început în 2011, la Clinica de Chirurgie 1, în secţia profesorului Natalia Hăgău, în timpul unei înregistrări EEG la un pacient de aproximativ 40 de ani aflat într-o comă foarte profundă, în urma unui stop cardio-respirator. Fusese resuscitat, se afla de două luni în comă şi făcea crize epileptice pentru care i se administrau medicamente. Analiza indica o aşa-numită linie izoelectrică despre care până atunci s-a crezut că este capătul drumului.

“Aşa se întâmplă în cazul inimii, linia aceea e sfârşitul călătoriei şi credeam că este la fel şi la creier. I-am făcut pacientului o înregistrare EEG în care apărea o activitate nemaiîntâlnită, care avea legătură cu un anumit tip de sughiţ pe care îl avea pacientul”, povesteşte Florea.

Procedura de declarare a morţii cerebrale implică înregistrarea liniei izoelectrice de 30 de minute. Apoi, după 6 ore, altă linie de 30 de minute.

“La pacientul acesta apăreau doar acele semnale la 15-20 de minute. Am stat toată noaptea, am venit a doua zi, a treia zi şi eram necăjit că nu reuşesc să înregistrez acele 30 de minute de linie izoelectrică neîntreruptă”, îşi aminteşte neurologul.

A decis să reducă medicaţia omului şi starea lui a devenit mai bună, activitatea creierului s-a ameliorat. Fără să iasă din comă. Ulterior, pacientul a decedat din cauza unor complicaţii medicale, a unei infecţii.

Studierea acestui caz a fost însă punctul de plecare a unui protocol de studio efectuat la Universitatea din Montreal, mai exact în laboratorul de neuro-fiziologie condus de profesorul braşovean Florin Amzica, cel mai mare specialist în come din lume. Alături de un alt specialist, Daniel Kroeger, care în prezent studiază la Harvard, profesorul de la Montreal a studiat pe animale în comă fenomenul relatat de Florea.

“La doze foarte mari de anestezice, a înregistrat acelaşi tip de activitate la 100% din animalele studiate. Eu mă plânsesem că nu am reuşit să înregistrez ce voiam din cauza unor interferenţe, credeam că au fost artefacte electrice de la aparatele vecine, iar la Montreal s-a confirmat că am descoperit ceva nou. Profesorul Amzica a spus că de mult aşteaptă o aşa înregistrare, un nou tip de activitate pe care l-am numit niu complex. A fost dovada supremă! ”, se entuziasmează specialistul.

La sfatul specialistului de la Montreal, Bogdan Florea s-a întors în secţia de Terapie Intensivă de la Cluj şi a continuat să înregistreze şi să studieze fenomenul.

“Atunci mi-am dat seama că noi ne aflam adânc sub linia izoelectrică şi doar reducerea medicaţiei ne-a adus deasupra ei”, precizează clujeanul.

În stare de luciditate, cortexul, membrană care înveleşte creierul, primeşte toate informaţiile şi ia toate deciziile. Pe măsură ce scade starea de veghe, de vigilenţă fie prin somn, fie sub anestezie sau comă, cortexul pierde din autoritate, iar structuri subcorticale, arhaice, reuşesc să îşi impună vocea şi să stimuleze cumva cortexul. Din hipocamp se “aud” vocile unor neuroni care se manifestă prin unde bifazice care sunt, practic, starea de niu complex. Aceasta se manifestă doar în anumite conjuncturi favorabile, în primul rând păstrarea circulaţiei cerebrale. Linia izoelectrică de care medicii până acum se temeau nu mai înseamnă de acum că neuronii corticali sunt morţi, ci că pot fi doar silenţioşi.

Cercetările sunt continuate în laboratorul din Montreal, singurul din lume în care se fac asemenea înregistrări pe animale vii.

În 18 septembrie specialiştii din Canada şi revista PLOS, publicaţia cu cea mai mare expunere în format electronic din lume, au emis un comunicat de presă în care anunţau descoperirea şi de atunci totul a explodat.

“Sunt fericit că din trei autori ai studiului – profesorul Amzica, Kroeger şi cu mine – doi sunt români şi unul e la Cluj. Dacă pe viitor vom găsi pârghiile de colaborare corecte, viitorul ne aparţine”, a spus Florea.

La ce ar putea fi utilă descoperirea?

“E prematur să definim valenţe terapeutice. Văd oportunităţi în studiul memoriei şi învăţării şi văd mari oportunităţi în neuroplasticitate. Ar putea fi util în cazul pacienţilor în comă, putem verifica dacă mai au funcţionalitate corticală, dacă neuronii sunt doar silenţioşi sau pierduţi iremediabil. Unii au interpretat că e o dovadă că sufletul stă undeva acolo. Nu ştiu ce să spun, doar timpul ne va dovedi”, răspunde medicul.

De-a lungul carierei sale în spitalele clujene, neurologul a avut ocazia să vadă şi pacienţi care se trezeau din comă cu aşa-numitele amintiri din viaţa de dincolo.

“Eu cred în viaţa de dincolo. Medicii au o mare problemă: nu acceptă prea uşor ceea ce nu văd şi nu ştiu ei”, rezumă el.

“Mă întreabă lumea dacă există viaţă după moarte, dacă au fost deconectaţi oameni pe nedrept. Nu ştim încă dacă ce am descoperit e benefic, eu bănuiesc că da. Această stare nouă, niu complex, se întâmplă ca o inervare a fiziologiei creierului, când structuri subcorticale – hipocamp – impun cortexului cerebral un tip de activitate care în starea de veghe este ignorată. În faţa unei descoperiri care schimbă dogme, e nemaipomenit dacă îi găseşti valori terapeutice şi poţi ajuta oameni.”, spune neurologul.

Sursa: ziardecluj.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here