Un crâmpei de Rai

0
103

Ceahlaul 1Tabăra de Creaţie “Aripi de Înger”

* Aproape 200 de copii învaţă să fie buni creştini

* 36 de oaspeţi din Germania, China şi republica Moldova

Tabăra de creaţie “Aripi de Înger” aflată la ediţia a VIII-a, se deruleaza sub îndrumarea părintelui Petru Munteanu, de la parohia “Sf.Voievozi” Săvineşti. Anul acesta, şi mai mulţi copii decât în anii trecuţi au ales să-şi petreacă o parte din vacanţă într-un climat de linişte duhovnicească. În tabără li s-au alăturat oaspeţi extraordinari, profesori şi elevi veniţi tocmai Germania, China şi din republica Moldova. Având în vedere numărul mare de participanţi, tabăra se desfăşoară în două locaţii, atât la Şcoala veche din Săvineşti, cât şi la Centrul Social “Popasul iubirii milostive” de pe lângă Parohia Sf. Voievozi, într-o cladire peste drum de primărie.

“Aici, copiii nu mă privesc altfel, sunt ca şi ei”

”Eu am fost şi anul trecut. Vin pentru că îmi place tabăra, pentru că îmi pot face mulţi prieteni. Anul acesta am venit cu o prietenă de-a mea. Am avut odată o problemă cu părul, mi-a căzut deodată, iar ceilalţi copii au început să mă privească altfel, însă aici mă simt bine, nu face nimeni diferenţă”, ne-a spus Elisa, din Piatra Neamţ, care iese în evidenţă datorită faptului că a rămas fără podoabă capilară.

”Ăsta-i primul an când vin, pentru că anul trecut nu am avut timp. Vreau să pictez, să desenez, să-mi fac prieteni noi”, ne-a zis o altă fată, din Săvineşti.

IMG_20130820_095405Înconjurată de prichindei, Adriana Ştefan, o studentă care-şi testează veleităţile de îndrumător, ne-a declarat: ”La grupa de preşcolari vom face icoane, copiii vor desena şi îngeraşi, vor avea modele după care se vor inspira, îi vom învăţa cântece religioase. Este al treilea an în care particip la tabăra “Aripi de Înger”, iar anul acesta vom avea mult mai multe programe pentru copii şi credem noi că vor fi receptivi, vor învăţa mult mai multe, mai ales că vor fi mai mulţi profesori faţă de anii trecuţi”.

Părintele Petru Munteanu, fericit că tabăra are aşa succes, ne-a împărtăşit un secret: scopul principal al taberei este acela de a scoate copiii din faţa calculatorului. ”Este o tabără care a ajuns la ediţia a VIII-a şi ne bucurăm că din an în an numărul participanţilor a crescut. Anul trecut au fost 198 participanţi, şi de doi ani de zile avem oaspeţi din străinătate. Prima dată a venit un grup din Germania, i-a placut atât demult încât a revenit, anul următor, cu prieteni din China. Acum avem 36 participanţi din Germania, China şi, pentru prima dată, avem în mijlocul nostru fraţi de peste Prut, 15 elevi de la liceu î,mpreună cu doiu profesori şi un medic. Au descoperit la tabără prietenia, cântecul jocul. O să pară ciudat, dar scopul taberei nu este numai acela de a picta reprezentări biblice, ci în principal de a scoate copiii de la computer, pentru a socializa. Al doilea scop al taberei este de a împărtiţi copiilor frumuseţea cromatică. Dacă Dumnezeu ar fi dorit, am fi văzut lumea doar în alb şi negru, dar iată prin rânduiala lui Dumnezeu, avem atâtea culori frumoase în jurul nostru, iar copii trebuie să descopere frumuseţea. Al treilea scop este catehetic. Copiii sunt, unii, veniţi cu părinţii de departe, din străinătate, în concediu, şi se integrează cu copiii din ţară şi învaţă rugăciuni noi, cântece bisericeşti noi”.

* Susținere internațională

Părintele Munteanu a transmis un gând bun, de mulţumire, tuturor celor care au ajutat financiar această tabără, având în vedere că toţi copiii primesc, zilnic, o masă caldă la amiază.

”Pe această cale vreau să mulţumesc celor care au răspuns pozitiv atât la solicitarea noastră prin intermediul “bazarului” organizat la Casa de Cultură . Totodată, avem promisiunea Consiliului Judeţean de susţinere, şi vom vedea cum vom reuşi să aşezăm aceste lucruri. În mare majoritate cei care au susţinut tabăra în anii trecut şi acum sunt credincioşii discreţi şi tăcuţiu, care înţeleg rostul taberei. De fapt, suntem cu toţii mâna lui Dumnezeu”

DSC_0476Michael Gotz-CVJM Nurnberg, care se află pentru al treilea an consecutiv la tabăra organizată de părintele Munteanu, este fermecat de ţinutul Neamţului şi iubeşte cultura noastră: Vrem cu aceşti copii, împreună cu prietenii din China şi cei din România, să desfăşurăm anumite activităţi constructive şi mai ales să vorbim despre credinţă”.

Candice Wong- ZMCA Hong Kong, venită pentru al doile an la Săvineşti, va învă’a copiii din tabără despre tradiţii din China.

Profesorul Eugenia Ciutac, director la un liceu din Republica Moldova, a venit însoţită de elevi de acolo dar şi de un medic: “Aici suntem pentru prima dată, cu un grup de copii de la Liceu Măgdăceşti, Raionul Creuleni, Republica Moldova. Tabăra a început foarte interesant, am participat la sărbătoarea comunei Săvineşti şi sper să propun şi eu, ca şi consilier local, organizarea unei astfel de sărbători. De la tabără aşteptăm colaborare cu cei din Germania, din China, de aici, odihnă activă pentru copiii noştri”.

Geanina NICORESCU

Sursa: Ziarul Ceahlăul

Foto: Jurnal Spiritual si Ziarul Ceahlăul

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here