Un cutremur a dat naştere unei noi insule în Marea Arabiei

0
117

noua insulaUn cutremur a dat naştere unei noi insule apărută în Marea Arabiei, după cutremurul de 7,7 grade din Pakistan.

„Este o insulă cu o formă ovală care are o lungime de 76-91 de metri şi care se ridică la o înălţime de aproximativ 20 de metri deasupra apei”, potrivit lui Bahram Baloch, jurnalist local. Potrivit descrierii lui, bucata de uscat are o suprafaţă accidentată, zone extinse noroioase şi unele nisipoase. O parte din insulă este alcătuită dintr-o stâncă, ceea ce le-a permis pakistanezilor să păşească pe o suprafaţă solidă, astfel încât să observe şi restul împrejurimilor.

„Existau peşti morţi pe suprafaţa insulei. Şi într-o anumită zonă am putut auzi sunetul gazelor eliberate din fisurile pământului”, a mai spus Baloch. „Am pus foc (la una dintre fisurile cu gaze) şi a existat chiar o reacţie puternică. Nici apa nu putea să stingă focul, doar dacă turnam găleţi întregi.”

Acest fenomen a fost confirmat şi de o echipă a Institutului pakistanez de oceanografie, care s-a deplasat pe această insulă şi a găsit concentraţii mari de metan. „Echipa noastră a descoperit bule care urcau la suprafaţa insulei şi luau foc în apropierea unei flăcări”, a declarat pentru AFP Mohammad Danish, cercetător al acestui institut public.

Zona în care a apărut noua insulă, coasta Makran, este caracterizată de o importantă activitate seismică, unde au mai apărut ridicături de pământ numite vulcani de noroi. Aceste formaţiuni sunt identificate după forma de crater de la vârf, pe unde este eliberat gaz metan.

Sursa: ro.stiri.yahoo.com

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here