Un grup de femei luptă pentru conservarea culturii amerindiene

0
365

nativNativii americani, mai reprezintă doar un procent din populaţia Statelor Unite ale Americii, existând chiar dialecte ştiute doar de un singur reprezentant. În acest context un grup de nativi luptă cu determinare pentru a conserva vechile tradiţii. Indieni americani, în Statele Unite ale Americii, reprezintă populația nativă de pe teritoriul SUA din zilele noastre. Denumirea de americani nativi este un termen controversat. Multe persoane intervievate în acest sens preferă să se numească pe ei înșiși indieni americani sau indieni, termen adoptat și de marea majoritate a presei și de unele grupuri academice, conform site-ul http://www.marieclaire.co.uk/

Liderul grupului, Evereta Thinn, are 30 de ani, face parte din tribul Diné (Navajo), extins în nord-estul Arizonei și în partea de nord-vest statului New Mexico. Este administrator la o şcoală din Shonto, Arizona. Ea povesteşte că ziua când a intrat la facultate a determinat-o să lupte pentru cultura sa. Era singura amerindiancă dintr-o grupă de 101 studenţi şi în acel moment a realizat că trebuie să se facă auzită. Imediat ea a scris un eseu pe care l-a prezentat colegilor în care vorbea despre traiul “în două lumi”, şi modul în care triburile amerindiene, trebuiau să găsească un echilibru între cele două. ”Cunoscându-te ca amerindian, spune ea, cunoscând învăţăturile străbunilor şi acceptându-le este calea echilibrului”. Ea explică, în continuare, că odată cu dispariţia unei limbi moare şi moştenirea culturală. Ţelul ei este să deschidă o şcoala unde să ofere nativilor din tribul ei, cursuri de imersie lingvistică și culturală.

Alayna Eagle Shield şi Tonia Jo Hall, în vârstă de 24 de ani, fac parte din triburile reunite Lakota & Arikara, Dakota de Nord. Alayna este membră a Congresului Naţional de Indieni Americani şi se adresează, în special generaţiei tinere. Vorbeşte despre trei probleme cheie în păstrarea tradiţiilor: importanţa limbii şi culturii, intimidarea şi lipsa educaţiei. Pasiunea ei pentru păstrarea integrităţii limbi este insuflată de tatăl său, care este unul dintre puţinii vorbitori de lakota. Deşi el a decis ca fiica sa să nu înveţe limba, după ce a crescut, Alayna a înţeles importanţa acesteia, declarând “Vorbind limba, demonstrezi că eşti un nativ.”

Shawn Little Thunder, în vârstă de 26 de ani, face parte din tribul Cheyenne River Sioux, Dakota de Sud. Poetă, compozitoare şi solistă, era recunoscută, în copilărie ca fiind timidă şi introvertită. După absolvirea liceului, un prieten muzician, i-a cerut să fie prezentă în unul din cântece sale. Acela a fost momentul de eliberare pentru artistă. Ea a început să scrie poezii și s-a alăturat spectacolelor locale de talente. În acest timp, Shawn a încurajat adolescenţii cu care lucra să ţină un jurnal în care să scrie tot ce simt. Pentru că, rezultate obţinute au fost încurajatoare, ea a decis să îi impulsioneze să vorbească liber, la diferite evenimente locale organizând o serie de întâlniri culturale, care se desfăşoară sub titulatura de Cuvinte Puternice.

Sage Honga, are 22 de ani şi în 2012 a câştigat titlul de Miss Native American USA. Cum în cultura nativilor, cunoaşterea este putere, iar tinerii sunt îndemnaţi să călătorească şi să studieze, pentru ca mai apoi să revină acasă şi să împărtăşească celor rămaşi experienţele acumulate. Tânăra a declarat că îşi doreşte să fie un model pentru tribul său şi să demonstreze ca poate realiza lucruri măreţe.

Soţii Juliana şi Scotti Clifford, au format trupa muzicală Scatter Their Own şi călătoresc în diferite locuri pentru a promova tradiţia muzicală amerindiană. Cei doi sunt autodidacţi, neştiind să citească, ei cântă fără a cunoaşte notele, din inimă. Cântecele lor au teme despre natură, justiţie social şi cultura amerindiană.

Kelli Brooke Haney, fiica cunoscutului artist şi om de cultură Enoch Kelly Haney, împărtăşeşte trăsăturile tatălui ei. Crescută într-o casă unde limba nativă s-a vorbit fluent, ea îşi creşte băieţelul imprimându–i i acestuia tradiţiile amerindiene şi încurajându–l l să îmbrățișeze propriile talente artistice.

O altă militantă pentru cultura amerindiană, Juanita C. Toledo, a avut o viaţă în care problemele nu au ocolit–o o. În copilărie şi adolescenţă s–a a remarcat, fiind şefă de promoţie, şi preşedinta unor grupări de tineret. În timpul colegiului, Juanita, a căzut în depresie, anxietate, a făcut abuz de droguri și alcool, după un eveniment de familie traumatizant. În 2012, depăşeşte momentul şi candidează pentru Miss Indian World. Cu toate că nu câştigă, a adus onoare comunităţii din care face parte. Astăzi, ea este implicată într –un program comunitar de sănătate, aducând, cu adevărat schimbări pozitive în cadrul programului și în comunitatea ei.

Ecoul pe care îl au faptele acestor tineri, cu siguranţă nu va întârzia să apară. Conservarea vechilor tradiţii nu înseamnă că eşti în afara societăţii moderne, ci înseamnă păstrarea identităţii, a experienţelor comunitare, punctul de la care ar trebui să pornească inovaţia.

Tradus de Ema P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here