Terra sau Planeta Pământ. Oamenii de ştiinţă cred că Pământul s-a format cu miliarde de ani în urmă. În sistemul nostru solar, patru planete sunt mai în vârstă decât Pământul iar trei planete sunt mai mici. Planeta Pământ este, după Mercur și Venus a treia planetă de la Soare.
Pământul a fost numit planeta Goldilock după povestea englezească Goldilocks și cei trei urşi. Acesta spune că în timp ce se palimă prin pădure, o fetiță pe nume Goldilocks, a dat de o casă. De vreme ce nu i-a răspuns nimeni când a ciocănit, aceasta a intrat. În casă pe măsuța erau așezate 3 boluri cu terci. Înfometată fiind Goldilocks a gustat din primul. Fetiței nu i-a plăcut pentru că era prea fierbinte. Apoi a gustat din al doilea, nici acesta nu i-a plăcut pentru că era prea rece. L-a abandonat și pe acesta și a gustat și din cel de-al treilea bol. Atunci aceasta a exprimat Acesta este exact așa cum trebuie! Apoi s-a plimbat prin căsuţa din pădure și lucrurile au decurs în mod asemănător. Un pătuț era prea mic, altul era prea mare și doar unul era perfect. Apoi obosită fiind s-a decis să ațipească pentru o vreme. În timpul acesta au venit și proprietarii casei, o familie de ursuleți. Povestea spune că, speriindu-se Goldilocks, a fugit în pădure și nu s-a mai întors niciodată. Întocmai și planeta noastră oferă un echilibru viețuitoarelor sale datorită poziției sale în raport cu astrul solar. Nu este nici prea departe dar nici prea aproape de Soare, ceea ce îi conferă posibilitatea de a susține viața.
De asemenea pământul este cunoscut ca fiind singura planetă care are o cantitate uriașă de apă lichidă. Apa este un element fără de care viața nu ar putea exista. Din suprafaţa totală a planetei noastre 70% este apă, însă doar o mică parte, 5%, este explorată astăzi.
Dacă analizăm Pământul, din spațiu, arată ca o marmură albastră, reprezentată de apă, decorată pe alocuri cu cu turbioane albe, acestea fiind norii. Se observă de asemenea elemente de culoare maro și verde, reprezentând terenurile și părți albe, simbolizând zăpada și gheața.
Pentru a stabili poziţia unui punct pe planeta trebuie să pornim de la niște repere. Acestea sunt polii şi Ecuatorul. Ecuatorul este cercul imaginar situat la jumătatea distanţei dintre cei doi poli, împărțind planeta în două părți egale.
Pământul se rotește în jurul Soarelui cu o viteză medie de 29,79 km/sec și îl ocoleşte în 365 zile. O rotație completă în jurul axei sale, față de stele este realizată în 23h 56 de minute. Aceasta este în termeni astronomici o zi siderală.
Ciclul anotimpurilor, specifică zonelor cu climă temperată, este dat de axa înclinată a Terrei în timp ce se roteşte în jurul Soarelui, de ciclurile climaterice şi de circulaţia marilor curenţi de aer. În emisfera nordică este vară atunci când axa Pământului este înclinată spre soare, aceasta primind mai multă radiație solară, ceea ce determină creșterea temperaturilor. Când iarna se așterne în emisfera nordică, axa planetei este înclinată în direcția opusă Soarelui, temperaturile fiind mai scăzute. Atunci când este vară în jumătatea nordică a Pământului, este iarnă jumătatea sudică. În anotimpurile de trecere, primăvara și toamna, soarele strălucește în mod egal pe ambele emisfere.
De la câmpii line, munți maiestuoși, lacuri limpezi, râuri învolburate oceane nemărginite, ghețari misterioși și vulcani fascinanți, Pământul oferă o imensă diversitate ecologică. Tot ceea ce este în jurul nostru: pământul, apa, atmosfera, spațiul în care ne desfășurăm activitățile zilnice, plantele şi animale se influențează reciproc. Dacă o parte a sistemului este afectată și restul componentelor vor avea de suferit.
O serie de organizații, printre care și NASA, studiază schimbările prin care trece planeta și efectele lor asupra desfășurării vieții. Unele dintre schimbări sunt naturale altele sunt cauzate de om. Oamenii de știință vor să știe cum Pământ s-a schimbat în decursul timpului, Și care sunt schimbările care afectează planetă acum. Altfel, ei speră, să poată determina evoluția planetei în viitor.
Ema P.
Jurnal Spiritual