Un monument preistoric misterios, descoperit în apropiere de Stonehenge

0
208

stonehenge-circle-pink-skyUn misterios monument preistoric a fost descoperit în apropiere de Stonehenge. Descoperirea a fost posibilă datorită tehnicilor avansate de prospectare geofizică, informează The Stonehenge Hidden Landscapes Project.

Acesta a fost identificat abia acum, cu ajutorul tehnicii de vârf, printre care un radar de penetrare a solului. Arheologii au descoperit aproximativ 90 de pietre aşezate şi îngropate la peste un metru adâncime pe situl Durrington Walls, aflat la mai puţin de 3 kilometri de Stonehenge, relatează Agerpres, citând France Press.

Pe acest sit, probabil loc de ritualuri sau un fel de arenă, arheologii identificaseră deja o structură preistorică circulară cu diametrul de 500 de metri şi circumferinţa de 1,5 kilometri.

“Până acum credeam că erau doar un taluz şi un şanţ. Însă sub acest monument masiv se află un altul”, a spus, pentru BBC, Vincent Gaffney, unul dintre cei doi arheologi din conducerea proiectului desfăşurat de Universitatea din Birmingham şi Institutul Ludwig Boltzmann din Viena.

Acesta din urmă, ale cărui pietre măsoară, cele mai mari până la 4,5 metri înălţime, este construit în formă de “C” şi ar fi vechi de circa 4.500 de ani, ceea ce îl face un sit ‘contemporan sau anterior’ monumentului Stonehenge, se arată în comunicatul Dtonhenge Hidden Lanscapes Project.

Potrivit arheologului Wolfgang Neubauer, celălalt director al proiectului, care consideră că este o descoperire “fantastică”, monumentul cuprinde până la 200 de pietre. “Pietrele lipsă ar fi putut fi folosite pentru construirea Stonehenge”, a spus el AFP, iar cele care au rămas pe loc au fost probabil sparte când s-a încercat deplasarea lor.

Descoperirea “schimbă toate datele” în modul de interpretare a istoriei sitului, apreciază Neubauer. “Nu numai că pune în evidenţă o fază cu totul neaşteptată de arhitectură monumentală pe unul din cele mai mari situri preistorice din Europa, dar ar putea fi contemporană cu marele cerc Sarsen (Cercul exterior – cercul Sarsen -, cu diametrul de 33 de metri, este construit din 30 de blocuri imense de piatră, aşezate vertical; astăzi doar 17 dintre aceste blocuri mai sunt în picioare – n.r.) sau chiar anterioară”, spune arheologul vienez.

Recente săpături arheologice au relevat existenţa unui sat în care ar fi locuit constructorii monumentului Stonehenge, iar noua descoperire sugerează că aceştia nu numai că au locuit acolo, dar şi că pietrele pe care le-ar fi folosit proveneau din acel loc, afirmă Wolfgang Neubauer.

Stonehenge, care se traduce în engleza veche prin “pietre în picioare” este unul dintre cele mai vechi înşiruiri de megaliţi din lume. Templul de piatră ar fi fost realizat între 3.000 şi 2.300 î.e.n., însă se păstrează încă misterul asupra felului în care au fost transportaţi, aşezaţi şi aliniaţi în funcţie de mişcările Soarelui megaliţii.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here