Un nou imn în limbaj Sami

0
88

sAMIDe curând a fost dusă la finalizare o carte cu imnuri religioase pentru soldaţi, realizată în trei dialecte Sami: Sami de Nord, Inari Sami şi Skolt Sami. Cartea la care s-a lucrat mai bine de doi ani a fost lansată la începutul lunii octombrie la Biserica Sami din regiunea finlandeză Inari, în prezenţa unui cler ecumenic bilingv, menționează site-ul http://www.ort.fi.

Această carte în limbaj Sami a fost alcătuită după modelele deja existente care conţin imnuri luterane, precum şi rugăciuni ortodoxe, cărţi folosite de către soldaţii din Finlanda şi Suedia în cadrul slujbelor religioase.

Volumul de faţă reprezintă un îndrumar spiritual din al cărui cuprins fac parte imnuri, rugăciuni, pasaje biblice, care au la bazǎ tradiţia evanghelică luteranǎ şi care au fost traduse în dialectele Sami din regiunea finlandeză de Nord şi din Inari. De asemenea, cartea mai conţine 30 de imnuri şi rugăciuni ortodoxe în dialectul Skolt Sami, ca de exemplu: Rugăciunea cea de toate zilele „Tatăl Nostru”, „Împărate Ceresc” şi „Crezul”. Tot în acest volum se regăsesc cântece bisericeşti închinate Naşterii şi Învierii Domnului Iisus Hristos, rugăciuni pentru binecuvântarea mesei, dar şi cântece pentru cei adormiţi întru Domnul.

Capitolul scris în limbajul Skolt constituie un model real prin care rugăciunile dedicate momentelor zilei pot fi rostite în acord cu tradiţia ortodoxă. Aşadar, cartea este un ghid pentru mireni ale rugăciunilor făcute în diferite ocazii ale vieţii, atât individulal, cât şi în comuniune.

Partea ortodoxǎ a cărţii a fost alcătuită de către preoţii militari Leo Huurinainen şi preotul Arhimandrit Andreas Larikka şi tradusă în dialectul Skolt Sami de Tiina Sanila-Aikio şi diaconul Erkki Lumisalmi.

Lansarea acestui volum de imnuri a fost binecuvântată de către Episcopul Luteran Samuel Salmi din Oulu (Finlanda), de către Arhiepiscopul Ortodox Leo al Finlandei şi Careliei, dar şi de către episcopul Pekka Sarkioja.

Tradus de Andreea H.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here